Follow @chemedya

22 Ekim 2009 Perşembe

D-Smart Rezilliği


Avrupa ligi maçlarında saçmalamaya devam ediyor. Uefa kuralları gereği her hafta 1 maçı şifresiz vermesi gereken D-Smart TNT kanalında daha önce 2 kez Galatasaray'ın maçlarını şifresiz olarak vermişti. Bu duruma Fenerbahçe tepki gösterse de kurumun kararı diye çok fazla ses çıkmamıştı.

Bu hafta Fenerbahçe'nin Steau Bükreş ile yapacağı karşılaşmanın TNT'den yayınlanacağı belirtilince Fenerbahçeliler umutla maçı beklediler. Maçı Kablolu TV'ye ya da Digiturk'e abone olanlar TNT kanalından izleyebilecekti.

Ancak D-Smart maç boyunca büyük bir rezilliğe imza attı. Karşılaşmayı izlemek isteyenler maç boyunca koca koca logolar, spiker Emre Tilev'in saçma sapan kurumla ilgili sözlerini dinlemek zorunda kaldık. Yani TNT eğer Digiturk ile anlaşmışsa ve o platformda yayınlanıyorsa maçın da oradan takip edilmesi son derece doğal değil mi? İnsanlara saygısı olmayan gazetelerini olduğu gibi tv kanallarını da kendi menfaatleri için kullanmaya devam ediyor. İlker Yasin ve D-Smart yönetimi otursunlar düşünsünler. Bu durumda kim kaybetti? Kendileri mi yoksa Digiturk mü? Üstünde bile durmsalardı insanlar D-Smart'a bu kadar tepki duymazlardı. Eğer yasal bir sorun vardıysa bunu mahkeme yoluyla halledebilirlerdi. İnsanların maç zevkinin içine ederek değil. Müthiş bir rezillikti. Bu rezilliği yaratanlara yazıklar olsun.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

son derece katılıyorum d-smart türkiye süper ligini yayınlayamıyacağını eline yüzüne bulaştıracağınıda bu sayede göstermiş oldu.

Unknown dedi ki...

Olayın gelişmelerini açıkça yazayım.

Doğan grubu Uefa Avrupa Ligi maçlarının Türkiye deki yayın haklarını Uefa´dan satın aldı.
Yayın sözleşmesi gereğince her maç haftasında en az 1 maçı açık ve şifresiz kanalda yayınlama mecburiyeti vardı. Buna ilk 2 maç haftasına uydular. İlk 2 haftada Gs nin maçlarını açık kanalda ve şifresiz olarak yayınladılar. Fenerbahçe nin maçlarını ise D-smart platformunda Euro Futbol kanalında şifreli olarak yayınladılar.

Burada D smart açık kanalda ve şifresiz olarak yayınlanacak kanal ve maçı seçerken bir uyanıklık yaptı. Kendileri Uefaya yaptıkları resmi beyanata göre açık kanalda yayınlanacak maçlar Kanal D de yayınlayacaktı. Ancak Kanal D Digitürk platformun da olunca Gs veya Fenerbahçenin maçlarından biri rakip platformda yayınlanacak ve onlara kıyak yapmış olacaklardı. Hemen bu sıkıntıyı çözdüler ( Bence çarşafa doladılar )

Uyanık D- smart yöneticileri; açık kanalda yayınlanacak maçı verecek kanalın Digitürk platformunda olmayan ve ulusal yayın yapan bir kanal olması gerektiğini düşündüler ve Digi platformunda yer almayan TNT yi en uygun kanal diye tespit ettiler. Ve açık kanaldan verilecek maçları TNT ye sattılar. İlk 2 maç haftasında planları işledi.

Doğan grubunun yabancı ortakları ile mali sorunlar ( yabancı ortakların pay oranın yüksek olduğunun Spk ve mali kuruluşlar tarafından tespiti üzerine uyarı aldılar. daha önce ortaklık için para alan Doğan grubu vergi cezası nedeniyle nakite de sıkışınca yabancılara paralarını ödeyemediler‚ bu durum ortaklar arasında ciddi sıkıntı yarattı ) çıkınca Digitürk de bunu kullandı. Digitürk TNT yi kendi platformuna almak veya TNT digi platformuna girmek için teklif yapınca diğer taraf kabul etti.

Açıkçası doğan grubu kendi eliyle tuzağa düştü.
Bunda Doğan grubu yabancı ortağının Doğan grubuna ders vermesi de var.
Digitürk ise bundan mükemmel kazançlı çıktı.

Digitürk ve TNT yasal sözleşmelerden kaynaklanan ve yasal yayın yaptılar.
D- smart ise maçı şifreli yayınlayarak‚ Maç esnasında kesintili yayın yapmaları ve canlı yayın esnasına maçla ilgili olmayan LOGO lar kullandıkları için UEFA YAYIN SÖZLEŞMESİNİ İHLAL ETMİŞLERDİR.

Ahmet Bedir Koyun-Fenerant

Chemedya dedi ki...

Tşkler Ahmet abi bilgilendirmen için.