Follow @chemedya

20 Ekim 2009 Salı

Şansal Büyüka ve Hiddink


Ne alaka demeyin. Yanıt aşağıda.
1980'li yılların sonundaki PSV fırtınasını yaratan adamdı Guus Hiddink. Avrupa şampiyonu bir hoca olarak ülkemize geldi. Geldi ama geldiğine pişman oldu. O dönem büyük futbol düşünürlerimiz Hiddink'in hoca olmadığını söylemişlerdi. Adam kendisinden çok daha iyi futbolu bilenlerin olduğu Türkiye'nin Milli Takım hocalığı teklifini reddetmiş. Herhalde bu kadar çok futbolu bilen insanın olduğu yerde benim verebileceğim çok şey yok demiştir.

Yıllar önce Ziya Aktürer'in arşivinden çıkan köşe yazıları da bunu doğrular nitelikte. Bakın büyük Türk düşünürü Şansal Büyüka ne demiş Hiddink için:

Fenerbahçe Hiddink ile yürümez. Hele 3-5-2 ile hiç yürümez.Neymiş? Hiddink büyük hoca. Sevsinler büyük hocayı. PSV'yi yaratmışta , Avrupa şampiyonu yapmışta...Kandırın bakalım milleti (Milleti kimin kandırdığı bugün herhalde ortaya çıkmıştır. İşin kötüsü aynı insanlar milleti kandırmaya devam ediyor)

Kimi yaratmış acep? Gerets, Koeman, Lerby, Romario, Gilhaus, Van Aerle, Vanenburg gibi dünyanın en büyük yıldızlarının olduğu takım mı Hiddink'i yarattı yoksa Hiddnk mi bu takımı yarattı. ( Şansal Bey Hiddink bu takımı yaratmış meğerse) Adam bulmuş dünya şöhretlerini tafrasından geçilmiyor. Oysa bu PSV'yi kim çalıştırsa birşey değişmeyecek ( Ben bu sözleri bir yerden hatırlıyorum sanki. Yıllardır Fenerbahçe'yi kim çalıştırsa şampiyon yapar diyerek Daumlar, Zicolar, Mustafa Denizliler yerin dibine batırılmadı mı? Klişeler 20 yılda hiç değişmemiş)

1990'da durum böyleymiş. Bugün nasıl? Çok mu değişti? Değişen tek birşey bile yok. Hiddink o dönem verdiği röportajda şöyle demiş: Orta sahaya pres görevi veriyorum ama sahaya çıkınca uygulayan yok, Fenerbahçe ile 2 yıllık sözleşmem var. Burada bir akademi kurmak istiyorum. Fenerbahçe'yi dışarıdan futbolcu transfer etmeyecek hale getirmek istiyorum.

Demiş demesine de futbol bilgini Şansal Büyüka ve medyadaki arkadaşları bunu kabul etmediler ve çağdaş bir Fenerbahçe kurmak isteyen Hollandalıyı yediler. 20 yıl sonra kaderin garip bir cilvesi sonucu Hiddink Türk Milli Takım'ın teklifini reddediyor. Tesadüf mü dersiniz?

Hiç yorum yok: