Follow @chemedya

6 Kasım 2009 Cuma

6 Kasım'ın Analizi


6 Kasım Türk futbol tarihinin 2 çok önemli skoruna sahne olmuş bir gün. Fenerbahçe'nin Galatasaray'ı 6-0 , Liverpool'un da Beşiktaş'ı 8-0 yenmesinin bu tarihe denk gelmesi gerçekten de ilginç. Bu konuda espri falan yapacak değilim. Bu esprilerimi kendi arkadaşlarımla şakalaşmak üzere bir kenarda tutup asıl konuma geçeceğim.


Fenerbahçe Galatasaray'ı 10 kişi ile oynamasına rağmen 6-0 yendiği sezon ligi 6. sırada tamamladı. O sezon Beşiktaş'ın 100. yılıydı ve ligi şampiyon tamamlayan takım Beşiktaş oldu. Fenerbahçe Avrupa kupalarına dahi katılamadı. Bunun nedenlerini irdelemek gerek bana göre.

Öncelikle bu maç Fenerbahçeliler için gerçekten de çok güzel hatıralar içerir. Bugünün 20 yaşlarındaki Fenerbahçelileri 50 yıl sonra da bu maçı hatırlatacaklar. Ancak Fenerbahçe bu maçtan ve o sezondan gerekli dersleri aldı mı? Neden tarihin en büyük derbi zaferini alan takım 6. oldu?

Bunun sırrı Fenerbahçe'nin bu maçtan birkaç gün sonra Bursaspor'la Ankara'da oynadığı maçta gizli. Bu maçı Fenerbahçe 7-1 kazanmıştı. Bu maçta Ortega oynamamıştı. İlginçtir 6-0'lık maçta da Ortega kırmızı kart görünce Fenerbahçe coşmuş ve karşılaşma 6-0'a kadar gitmişti.

Benim blogum bir medya eleştirisi blogu. Olaylara tabiki Fenerbahçe açısından bakıyorum. O günlere dönünce o dönem Fenerbahçe'yi nasıl dağıttığını ne hallere getirdiğini çok net ifade edebiliriz. Öncelikle Bursaspor maçının ardından Ortega tartışılmaya başlanıyor Fenerbahçe'de. Ortega belki de Türkiye'ye gelmiş en kariyerli ve en yetenekli 3 oyuncudan biridir. Ancak o dönem medya "el freni Ortega" sözünü bir slogan haline getirmişti. Fenerbahçe'nin yerli futbolcuları da medyanın bu kampanyasından faydalanmış ve Ortega'yı dışlamışlardı. Otelde asansöre binerken bile Ortega'yı asansöre almayacak akdar Arjantinli oyuncuyu yalnız bırakmışlardı. Elebaşları da Ortega ile aynı mevkide oynayan ve bu sene Ankaragücü'nde Darius Vassell'i de yiyen Ceyhun olmuştu.

Bu olaylardan kısa bir süre sonra da Ortega Fenerbahçe'den ayrılmuştı. Peki sonra ne oldu? Ortega'sız Fenerbahçe medyanın büyük uzmanlarının dediği gibi coştu mu? Ortega'sız Fenerbahçe her önüne geleni ezdi mi?. Tabiki hayır. Fenerbahçe her zaman olduğu gibi medyanın oyununa geldi ve bu büyük yıldızı kaybetti. O dönem Ortega'ya el freni diyen Rıdvan Dilmen , Engin Verel gibi spor yazarları kariyerlerine kariyer kattılar. Fenerbahçe Ortega varken ligin en büyük şampiyonluk adayıyken Ortega gidince bütün havasını yitirdi ve ligde tarihinin en kötü günlerini yaşayarak 6. oldu. Demek ki spor medyasının yaptığı her eleştiri ve analiz doğru değil. Hatta daha da ötesinde Ortega gibi oyuncular bu ülkeye geldiklerine geleceklerine pişman oluyorsa ve bu ülkenin futbolu marka değeri olarak gerideyse en büyük paylardan biri kalitesi düşük olan Türk Spor Medyasına aittir.

Not: Şunu eklemem gerek. Ortega'ya yapılanların çok benzerleri Alex De Souza'ya da yapıldı Fenerbahçe'de. Ancak belki de o günlerden ders almış olan Aziz Yıldırım, Alex taraftar tarafından yuhalanacak hale gelmişken O'nu ayağa kalkarak alkışlaması bir dönüm noktasıdır Fenerbahçe için.

5 yorum:

HoAmca dedi ki...

İçerideki AZ macında Alex'i -ve Deivid'i- taraftarın onune atan da Tuncay Şanlı olmuştu. Tespit cok yerinde, Aziz Yıldırım eğer o gün anı kırmasaydı bugün hala on numara arıyor olurduk.

dercanlar dedi ki...

Fenerbahçelilerin bu yaşananlardan ders çıkarması gerek. Bu medya ile ileride de mutlaka böyle olaylar yaşanacak.

Adsız dedi ki...

hocam medyanın saçma sapan,manipulasyon içeren yorumlarla Fenerbahçe'ye zarar verdiği doğrudur ama o sezon Revivo, Rapaiç, Ceyhun, Ortega Washington Serhat Tuncay,yanımıyorsam Oktay'ında olduğu kimlerin oynayacağı, kimlerin yedek kalacağı muamma olan bir kadro yapısı vardı.Orta sahada ise tek değerli oyuncu Steviç'tiBu kadronun başarı getirmeyeceği çok açıktı.

Chemedya dedi ki...

Sevgili adsız bir bilsen Galatasaray'ın hangi kadrolarla başarılı yapıldığını. Köşeleri dönerken nasıl destekler aldığını.Türkiye'de başarı sadece doğru kadro yapısıyla olsaydı bugün emin ol şampiyonluk sayıları çok ama çok farklı olurdu.

mozlu dedi ki...

wahingonın 7-1 lık bursa macından sonra kalp sorunu ortaya cıkmıstı, bence kırılma anı oydu...sonra vladimir bes. falan gelmisti ve toparlayamamıstık. ertelem macında da fatih akyel, ibrahim üzülmez'in sırtına basıp ılk yarıdan kırmızı kartı yıyınce ali aydın'dan bjka yenılıp lıgı kapamıstık...son 14 macta 1 galibiyetimiz var yanlıs hatırlamıyorsam