Follow @chemedya

17 Aralık 2010 Cuma

Kocaman yıllardır yapılamayanı yaptı!


O üç penaltı irdelenmeli!

Yukarıdaki linkte Aykut Kocaman'ın bugün Hürriyet'te yayınlanan mülakatı var. Fenerbahçe'de uzun zamandır görmediğimiz bir durum söz konusu. Fenerbahçe'nin yetkili bir ağzı çıkıyor ve dkkatleri çok farklı bir yöne çekiyor. Bu haberi okuyunca gelecek adına umutsuzluğa kapılan ya da morali bozulan var mıdır? Varsa bile karamsar biridir. Ancak benim açımdan bu mülakatın çok farklı yönleri var. Gelin birlikte irdeleyelim.

1- Aykut Kocaman geçen sezon sonunda ligin son maçında yapılması gereken şeyi yaptı. Yani dikkatleri başka bir yöne çekti. Geçen sezon eğer Fenerbahçelilere konuşma yasağı gelmeseydi ve son hafta dikkatler Bursaspor-Beşiktaş maçına çekilebilseydi ne o maçta yaşanan şeyler yaşanırdı ne de Fenerbahçe, Trabzonspor karşısında o kadar zorlanırdı.

2- İletişim bir sanattır. İnsanların bilinç altlarına mesajlar gönderir gazeteciler. Bunu bilinçli ya da bilinçsiz yaparlar. Fenerbahçe iletişimin anlamını bilmesine rağmen bunu hiçbir zaman kullanmadı. Oysa rakipleri medyayı kullanarak hep Fenerbahçe aleyhine olabilecek mesajlar verdiler.

3- Fenerbahçe bir oyuncusunun düşürülmesi ile penaltı sadece İstanbul BŞB maçında kazandı. O'nun dışında 1 yıldır böyle bir penaltı kazanamadı. Bu sezon kazandığı 2 penaltı da rakiplerin elle müdahalesi sonucu. Oysa bunu hiçbir Fenerbahçeli dile getirmedi.

4- Fenerbahçe'de herşey medyadan bekleniyor. Oysa ben durduk yere Fenerbahçe'ye neden haksızlık yapılıyor, neden penaltı verilmiyor diye haber veremem. Bu benim yorumum olur. Bir medya mensubu haber verirken yorum yapamaz. Aksine objektif olmak zorundadır.

5-Fenerbahçe, Aykut Kocaman'ın dün açtığı yoldan ilerlemeli ve medyanın önemini kavramalıdır. Bunun için iletişim direktörleri Mehmet Sümer ve Orkun Yazgan'ın yönetimi ve Aykut Kocaman'ı çok iyi yönlendirmesi gerekiyor.

6- Bu da bir itiraf. Bu söyleşi yayınlanana kadar ben bile Trabzonspor'a son 3 haftada kritik anlarda penaltı verildiğinden bir haberdim.

9 yorum:

Esat Erman dedi ki...

Doğru söze ne denir..
Fenerbahçe'me son yıllarda kaç penaltı verildi bilmiyorum,ama bir elin parmaklarını geçmez.
Rakiplerimize ise son derece cömertler,bunun irdelenmesi, verilen kararlara standart getirilmesi şart.

fatihfc dedi ki...

herşeyden önce habere yaklaşımı güzeldi.

SiNaN dedi ki...

Ahmet kardeşim,

Medya yorum yapmamalı doğru ama bu kural sadece Fenerbahçe için mi geçerlidir? Her takımın "Amigo" yazar ve yorumcuları varken neden Fenerbahçe yazarları hep kulübün altını oymak ve illaki objektif olmak zorundadır?

Yayıncı kuruluşta bile Bjk ve GS orjinli yorumcu bolluğu varken, neden hiç Fenerbahçeli yorumcu yoktur. Bu ülkede ağzı iki kelime laf yapan bir Fenerbahçeli yok mu? Neden Fenerbahçe maçlarında başka takımın eski futbolcuları yorum yapar? Devletin TRT'sinde bile Metin Tekin'le H.Şükür yorum yapıyor. Gerisini siz düşünün! GS, Bjk, TS puan kaybettiğini yüzünden düşen bin parça olan Şansal Büyüka, Fenerbahçe puan kaybettiğinde gülücüklere boğuluyor. Keyiften ağzı kulaklarına varıyor. Sahi, bu Şansal Büyüka Fenerbahçeliydi değil mi?

Medya istediği konularda yorum yaparken (örneğin geçen yıl Fenerbahçe'nin attığı gollerde rakip kaleciler hakkında söylenenler) konu Fenerbahçe'nin menfaatleri olunca susuyor. Yüzde yüz penaltıları bile "Verse, ne dersin?, Yani!, Eh işte!" gibi kafa karıştıran sözcüklerle geçiştiriliyor.

Trabzon'un şu üç penaltısını Fenerbahçe kazansaydı, şimdi ortalık yangın yeri gibiydi. Bütün medya sıkıntıdan bahsediyor olurdu. El değmemiş lig isteyenler çoktan pankart açmıştı.

Dün akşam Trabzon-Karabük maçında Fırat Aydınus yine eyyamın kralını yaptı. Ama bunu yine kimse konuşmayacak. Giray dünkü maçı nasıl tamamladı anlayan varsa bana da anlatsın. Engin'in yaptıkları Emre yapsa neler olurdu?

Artık ligimizde her sezon bir aday belirlenip "Anadolu Devrimi" abmalajıyla şampiyonluğa oynatılıyor.

TFF, PFDK, Yayıncı kuruluş, Medya hepsi olaylara "Fenerbahçe ve diğerleri" olarak bakıyor. Geçen hafta ASY'de yaşananlar Saracoğlu'nda yaşansaydı ceza ne olurdu? Para cezası mı yoksa saha kapatma mı?

Bu düzenle Aziz Yıldırım bile başedemiyor ve susuyorsa, söylenecek fazla söz yok!.

Doğrayın Fenerbahçe'yi... Lime lime olana kadar...

Mete ÖNBEY dedi ki...

Doğru söylüyorsun ama, sizin gazetenizde bunu çok güzel yapan Beşiktaşlı muhabir var, başka gazetelerde çok güzel yapabilen galatasaraylı muhabirler var, bir tek sıra Fenerbahçe'ye gelince objektif olunmalı, TD konuşmalı deniyor.

Televizyondakiler vuruyor, basındakiler vuruyor ya da objektif olmak için sesini çıkaramıyor. sonra olan Fenerbahçe'ye olur.

Chemedya dedi ki...

Sevgili Sinan ve Mete dostlarım...Fenerbahçe'nin bir Hıncal Uluç'u yok...Kulüp kendi Hıncal Uluç'unu yaratmaya da pek niyetli değil...Sanırım bu bir yanıt olmuştur. Daha çok bekleriz birilerinin çıkıp Fenerbahçe'ye yapılan haksızlıkları söylemesini...

fenerlihüseyin dedi ki...

Aykut hoca konuştu da ne oldu ?
Her durumda Fenrebahçe aleyhine bir şeyler uydurabilme yeteneğine ve niyetine sahip güya yorumcular formdaydı yine..
Üstelik bir dürüstlük gösterisi için uygun ortamı y.yıldırım namındaki düdük sahibi sağlamışken...
Yapılan yorumlara bakıp akıl sağlığını korumak kolay değil.
" Aykut konuşursa böyle ters etki yapar , olan penaltını da vermezler"miş !!!
Ulan daha önce veriyorlardı da şimdi mi vermediler.
Hep vermiyorlardı gene vermediler .
Aykut'un bahsettiği penaltıları konuşan yine yok.
Plan yapılmış uygulanıyor.
Üstelik bu tablonun sonunda birileri çıkıp çoluk çocuk zihinlilere " Şikece Fenerbahçe'yi de pazarlayabiliyor "
Hıncalı 6s mi peydahladı yoksa 6syi hıoncal mı diye de düşünmeden edemiyor insan bu tabloda .

Adsız dedi ki...

Ey ahmet ercanlar sen degil miydin 2 sene once adnan polat "Ligdeki kasap futbolculara hakemler dikkat etmeli" dediginde hakemleri baski altina aldigini soyleyen. Simdi Aykut sampiyonluktaki rakibi hakkinda penaltilari beles dediginde niye alkisliyorsun? Adnan polat diyince hakemi baski altina oluyor fenerin hakki savunulmaya calisilinca nasil hak verebiliyorsun?Ne farki var?Kaldiki adnan polat sadece bize karsi degil diger takim oyunculara karsi da dikkat edilmedi dedi? Ya Aykut hangi takim hakinda konustu?Yazik! gene baktiniz rakibinizi saha icinde yenemeyeksiniz hemen saha disi olaylara girisiyorsunuz. Fenerbahce tarihi de bunlarla doludur. Yarin Fener trabzon macinin hakemi nasil mac yonetcek sence? Tamam burda okuyanlari kandiriyorsun da hic mi sormuyorsun be kardesim kendine bu celiskiyi?

Chemedya dedi ki...

Evet bendim...O dönem kasıtlı olarak yaratılmak istenen bir baskı vardı hakemlere karşı. Dün arkadaşlarla sohbet ederken 2 arkadaşım aynı anda bana çıkıştı. Siz sürekli hakemler hakkında konuşuyorsunuz dedi...Ben de sordum... Hakem hakkında konuşan tek bir kişi bile söyler misiniz sezon başından beri? Fenerbahçeliler hakem hakkında konuşmasa bile böyle bir yargı var nedense...Tıpkı geçen sene Bursa'da garip goller olurken herkesin dikkatinin Fenerbahçe Trabzonspor maçında olması gibi. Lig boyunca etikçilik, namus bekçiliği yapanlar, Fenerbahçe'nin her oynadığı maçın hakemini satın aldığını söyleyenlerden hiçbiri Bursaspor- Beşiktaş maçından bahsetmedi bile...Çünkü sorun orada gerçekten etik dışı bir şey olması değil, bu şekilde göstererek bir kamuoyu oluşturmak ve kazara Fenerbahçe şampiyon olsa bile bu şampiyonluğa leke bulaştırmak. Bugün Galatasaray eğer ligde iddialı olsaydı Adnan Polat yine hakemleri etki altına almaya çalışacaktı...Madem bu ülkede işler böyle yürüyor Fenerbahçe Kulübü de medyayı kullanmasını ve medya üzerinden lobi yapmasını bilmelidir diyorum. Bu kadar basit. Çünkü bu ülkede gerçekler değil yaratılan ortam şampiyonları belirliyor. Mağdur edebiyatı yapanın hep kazandığı bir düzen. Düşünün bir Fenerbahçe-Sivaspor maçında hakemin Fenerbahçe aleyhine yaptığı hataların 10'da biri Galatasaray şampiyonluğa giderken yapılsaydı ortalık nasıl yangın yerine dönerdi? Çünkü Galatasaray'ın medyası var...Fenerbahçe'nin ise kesinlikle bir medyası yok...

fenerlihüseyin dedi ki...

@ Adsız ;
Yukarıdaki mesajımda da yazdım ,
Trabzon'un aldığı o penaltıları normal diyebiliyorsan söyleyecek bir söz yok zaten. Hele Sivas karşısında verilmeyen penaltılarının yanına koyunca Fenerbahçe'nin şikayetini anlamak bu kadar zor mu ?
Eğer bu pozisyonlara çalınıyorsa penaltı herkese çalınsın , yok çalınmayacaksa kimseye çalınmasın diyoruz.
Bunun neyine itiraz ediyorsunuz ?
Bir de bakıyorum kimse " trabzonun penaltıları tartışmasız penaltıdır " falan diyemiyor nedense !
Yapılan suçlama hep hakemleri etkiliyorsunuz vs .vs.
Evet etkiledik y.yıldırımı ve 2-3 penaltımızı vermedi. Nasıl bir etkiyse artık ?
Fenerbahçe adalet istiyor , Engin Baytar'ın , L.Neill'in yaptıklarına çalınmayan başkasına da çalınmasın diyor. Yada yapan herkese çalınsın diyor.
Adalet istememiz de mi batıyor artık ?