Follow @chemedya

24 Kasım 2010 Çarşamba

Lig TV'nin marka değeri anlayışı!

Bursaspor- Fenerbahçe maçı öncesi sarı lacivertlilerin otobüsü Bursa Atatürk Stadyumuna geldiğinde taş yağmuruna tutuldu. Bu sırada orada sadece lig tv kameraları vardı ve baştan sona çektiler bu görüntüleri...Ancak Lig TV muhabiri arkadaş bu görüntüleri biz veremeyiz dedi ve nedenini marka değerini korumak olarak açıkladı. Yani Lig Tv bir karar almış ve negatif şeyleri vermiyor!...

Harika gerçekten. Türk futbolu adına gerçekten de çok önemli gelişmeler bunlar. Keşke bir kaç yıl önce böyle bir uygulamaya geçilseydi...

Derken bu hafta sonu Fenerbahçe- Bucaspor maçını izlerken bir görüntü ilgimi çekti ve resmini aşağıya koyacağım bu resimle Lig TV'nin marka değerine verdiği önemi göstermek istedim...Gerçekten de son derece hassas olduklarını spikerlerinin maç anlatımından da kolayca anlayabiliyoruz.



Resimde görüldüğü gibi atak Fenerbahçe'nin atağı olmasına rağmen ofsayt çizgisi Bucaspor'un savunma oyuncusunun gerisinden değil hemen Fenerbahçeli Semih'in önünden çizilmiş. Yani biraz dikkatsiz bakınca Semih'in ofsaytta olduğunu bile düşünebilirsiniz...Lig tv marka değerine verdiği önemle ofsayt çizgisinde yeni bir çığır açıyor...Aşağıda göreceğiniz resim yukarıdaki resmi biraz daha anlamlı hale getirecek...




Atak yine bir Fenerbahçe atağı. Ofsayt çizgisi tam Kayserisporlu son oyuncunun ayağının ucundan çizilmiş...Yani olması gerektiği gibi...




Başka bir maç ve ofsayt çizgisi yine en gerideki oyuncuya göre çizilmiş...


Lig tv'de olup biten bu tarz şeylerin üst yönetimin bilgisi dahilinde değil yayın arabasındaki holiganlarca yapıldığınından adım gibi eminim...Yıllarca bu tarz şeyler yaptılar ve kimse onlara tepki göstermedi...Bu kadar cesur olmalarını doğal değil mi sizce de?


Not: Blogumun sürekli takipçilerinden Burak rumuzlu arkadaşımız aynı şeyin 2007-08 sezonunda Hacettepe ile Fenerbahçe arasında oynanan ve 1-1 biten karşılaşmada da olduğunu söyledi. Onun gönderdiği resmi de ekliyorum.

12 yorum:

GÜRAY İŞDAŞ dedi ki...

Her zamanki gibi gerçekleri yazmışsın ama ne yazık ki Sen ve senin gibiler yazdıklarınla kalıyor.Hiç birşey değişmiyor.Ayrıca senin yazdıklarına ek olarak,Ligtv'nin spikerlerini de belirtmek isterim.Fenerbahçe gol atınca heyecanlanmayan,hatta üzülen.Başka takımların gol pozisyonlarında dahi ''yüzyılın golü'' gibi nidalarla anlatmak(En yakın örnek Kayseri-Galatasaray maçı)Gerçi az önce Hıncal Uluç'un Fotomaç gazetesi'ndeki söyleşisini okuduğumda ise her zamanki ''manyalci''tavrı ile ters köşe yapıyordu:)Sözün kısası bu ülkede Fenerbahçeli olmak zor...

Burak dedi ki...

Keşke 2007'deki Oftaş-Fenerbahçe maçındaki ofsayt çizgisini de paylaşsaydınız hocam. Asıl büyük holiganlık orada!

Chemedya dedi ki...

Ver linkini paylaşayım Burak

Burak dedi ki...

http://img87.imageshack.us/img87/1408/ofsaytgm9.jpg

espana dedi ki...

Geçen sene Als deki maçta verilen ve verilmeyen ofsayt bayrakları aynı maç içinde olabilecek en çelişkili kararlardı.

SiNaN dedi ki...

Lig Tv bunu her Fenerbahçe maçında yapıyor. Pozisyonları Fenerbahçe'nin lehine-aleyhine durumuna göre ekrana getiriyorlar. Fenerbahçe'nin haklı olduğu pozisyonlar en kötü açıdan kafa karıştıracak şekilde veriliyor. Haksız olduğu pozisyonlar her açıdan gözümüze sokuluyor.

Fenerbahçeli futbolcu küfür ediyorsa hemen zoomlanıyor, kamera neredeyse ağzına giriyor. Ama diğer takım futbolcusu tam küfür edecekken kamera başka tarafa çevriliyor. Amaç belli. Görüntüden sadece Fenerbahçeliler ceza alsın. Zaten bugüne kadar görüntüden ceza alan başka takım da yok, oyuncu da... Kısaca Lig Tv amacına ulaşmış görünüyor.

Buca maçında ofsayt çizgisini masa başındaki holiganlar yanlış çizmiş olabilir. Peki bunu dünyanın en iyi hakemlerinden olan Markus Merk nasıl görmedi? Ben ekran başında görüp fotoğrafını kanıt olarak çekiyorsam, Merk benden önce görmeli. Yoksa Merk'in kulağına da Fenerbahçe için birşeyler mi üflendi?

Unutamadığım pozisyonlardan biri de Denizli'deki maçtaydı. Güiza kendi yarı sahasından çıkmasına rağmen ofsayt verilmişti. Hadi olabilir, hakem öyle gördü diyelim. Ya Lig Tv'nin çizgisine ne demeli? Lig Tv'ye göre Denizli sahasının orta saha çizgisi YANLIŞ! Demek ki bu stadın çizgileri kurallara uygun çizilmemiş.

İşte Kanıtı!...

Link:

http://forum.antu.com/upload/r016004/634260992566983750.jpg

SiNaN dedi ki...

Sevgili Ahmet,

Yorumumda bahsettiğim Denizli maçındaki pozisyon linki sanıyorum hatalı olmuş. Fotoğrafın yeni linki aşağıdadır.

http://img255.imageshack.us/img255/9549/634260992566983750.jpg

fenerlihüseyin dedi ki...

Bu son olayın GFB tarafından hazırlanan bir yazıda geçtiğini gördüm ilk olarak.
Yıllardır Fenerbahçe'liler olarak çin işkencesi mantığında tek tek baktığında küçük su damlaları kadar masum görünen bir takım yönlendirmelerden muzdaribiz, şikayetçiyiz.
Bu ofsayt çizgisi , küfür eden - rakibine faul yapan Fenerbahçeli vb görüntülere itiraz etmek tek tek baktığında "ne var bunda bu kadar büyütülecek ?" tepkisiyle karşılaşır her zaman.
Ama toplamına baktığınz zaman insanların gözünde "Fenerbahçe kötülüğün sembolü" haline gelir.
Yıllardır kızkardeşlerin her tartışmarda öne sürdüğü bir argüman vardır : " Neden herkes Fenrebahçe'den nefret ediyor ? "
Bahsedilen bu nefretin oluşmasına sebep çoğu zaman Aziz Yıldırım gösterilir .
Ama bence bunun altında yatan en büyük sebep tüm medyada oluşturulan olumsuz imajdır. Bu imajı destekleyen en önemli etkenlerden biri de Lig Tv görüntüleri ve yorumlarında oluşturulan olumsuz havadır.
Bu ofsayt çizgisi, olayı iyi takip etmeyen insanlarda "Fenerbahçe ofsayttan gol atmış ?" düşüncesi doğurur ve küçük soru işaretleri birleşir birikir en sonunda hep olumsuz şüphelerden oluşan bu birikim kişide belki de farkında bile olmadan Fenerbahçe hakkında kalıcı ve oldukça sağlam bir olumsuz imajın yerleşmesine sebep olur.
Bu sebeple yönetimin bu tip yönlendirmeleri hoş görmesi ileriki dönemde Fenerbahçeli olmanın cesaret isteyeceği bir sürece götürür bizi. Herkesin nefretini kazanmış "kötü" bir camiayı destekleyen "kötü" insanlar haline getirir bu taraftarı.
Bu da taraftar sayısını uzun vadede çok etkiler.
Fazla psikolojik bir analiz oldu sanırım ama ben kesinlikle iddialıyım ve bunların günübirlik kaygılarla yapılmış basit holiganlıklar olduğunu sanmıyorum.
Buna karşı yapılacak en önemli şey de taraftarın aralaranda organize olarak ve görev paylaşımı ile n-medyanın yaptığı taraflı yorum ve yaklayımyarı dökümana dökmesidir.
Hakemler Fenerbahçe'nin hakkına yiyor dediğinde inanmayan kişilerin gözüne x hakemin Fenerbahçe'ye başka başka takıma başka standart uyguladığını gösteren görüntüleri sokarsın.
Mesela Abdullah Yılmaz denen hakemin Fenerbahçe'nin Konya deplasmanında 4-1 kazardığı maçta vermediği penaltıların ardına G.Birliği -Bjk maçında icad ettiği penaltıyı eklersin , beyni olan herkes susar .
Bu anlamda taraftara özellikle organze olabilen grup , forum vb üyesi taraftarlara büyük iş düşüyor.
Bu işi yönetim yapmıyor , yapsa "antipatik" imajına katkı olarak kullanılıyor bu çıkışlar.
O zaman iş taraftara düşüyor ve bu anlamda GFB nin yaptığı bu çalışmayı devamının gelmesini dilediğim bir başlangıç olarak alkışlıyorum.

espana dedi ki...

Aynı pozisyonda son İBB maçında Niang için ofsayst verildi.Ofsayst çizgisini Niang'ı son adam olarak çizdiler.

todor dedi ki...

şu roberto carlos haberinden sonra aklıma geldi.
feridun niğdelioğlu denen zavallı ile röportaj yapacaktın, hatta bizler sormak istediğimiz soruları yazmıştık ne oldu sonuç?
yayınlandı da ben mi atladım?
hürriyet gazetesine gelince feridun zavallısı, röportaj yalan mı oldu?

GÜRAY İŞDAŞ dedi ki...

Todor ağzına sağlık.Ben Hürriyet'te Carlos röporatjının giriş cümlesine bayıldım.Birden elinde uçak biletlerini bulmuş,kısa bir tatile gitmiş.belki orada eski dostlara rastlayıp röportaj da yaparmış.Bu adama zavallı demek bile iltifat...

Sekhranikos dedi ki...

Birde serbest vuruşlarda mesafe ile oynamaları vardır. bazen unutur yayın anında baraj doğru iken geri çekiverirler. haysiyet şeref parayla olmuyor. belki de para ile oluyor da ona harcamayıp lige veriyorlar o parayı.