Follow @chemedya

20 Ekim 2010 Çarşamba

Fenerbahçe'ye penaltı neden verilemiyor?





Konya maçını canlı izleme şansım oldu. Hakem Abdullah Yılmaz geçen sezona kadar benim çok beğendiğim ve geleceğin en iyi hakemi olabileceğine inandığım bir isimdi. Ancak Konyaspor maçında bana göre 3 bazılarına göre 4 yüzde yüzlük penaltıyı veremedi. Bu pozisyonları tek tek anlatmama gerek yok. Ancak yadsınamaz bir gerçek var. Hakemler Fenerbahçe lehine penaltı veremiyor. Geçen sezon tamamı ilk 5 haftada olmak üzere 2 penaltı verilmiş, ardından önceki haftaya kadar Fenerbahçe 1 seneden fazla bir süre penaltı kazanamamıştı. Peki Fenerbahçe'ye neden penaltı verilemiyor? Fenerbahçe'nin neredeyse ortalama yılda 1 kez penaltı kullanması bir tesadüf mü yoksa bir geleneğin devamı mı?
Bu penaltısızlık durumunu birlikte irdeleyelim mi?
Fenerbahçe'ye neden penaltı verilemiyor birlikte bakalım...
1- Medyanın etkisi.
Fenerbahçe, Konyaspor maçını bu verilmeyen penaltılara rağmen kazansaydı bu penaltılardan bahseden hiç kimse olmayacaktı. Konuşulan herşey Fener
bahçe'nin içinde bir kazan kaynadığı ve bu nedenle başarısız sonuçlar alındığını olacaktı. Hiç kimse verilemeyen penaltılardan bahsetmeyecekti. Siz hakem olsanız Fenerbahçe'ye penaltı vermeyi mi tercih edersiniz vermemeyi mi? Vermezseniz kimse bahsetmez ama verirseniz birileri sizi yerin dibine sokabilir. 2. maddedeki isimlere dikkat...
2- Hıncal Uluç ve Erman Toroğlu etkisi:
Siz ne kadar ciddiye almasanız da, ne kadar beğenmeseniz de, ne kadar yerden yere vursanız da Türk futbolunda bu iki isim gündemi belirliyor hala...Hın
cal Uluç bu medyayı bana göre gerçekten de üstün olan zekasıyla müthiş yönlendiriyor. Galatasaray ve Beşiktaş'ın kötü gidişine rağmen Fenerasyon naraları atılmadı daha ama ligin kritik haftalarında söylenecekleri daha şimdiden yazabiliriz. O haftalarda Fenerbahçe lehine karar verebilmek hakemlerin şövalye ruhuna sahip olmalarını gerektirecek. Çünkü tıpkı geçen sezon Erman Toroğlu'nun yaptığı gibi bu hakemler şaibeli ilan edilebilecek. İşin kötüsü bu tezlere gerçekten de inanan bir kesimin olması...
3- Fenerbahçe yönetiminin tarzı:
Fenerbahçe yönetimi beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz kendince bir tarz geliştirdi. Bu Türkiye koşullarında doğru bir tarz mıdır bilemem ama aleyhlerine olan şeyler çok çok abartılmadığı müddetçe çıkıp hakemler hakkında yorum yapmıyorlar. Bu sessizlik kamuoyunda yanlış algılanıyor. Türkiye'de konuşan her zaman haklıdır. Fenerbahçe'de yöneticilerden biri konuştuğu zaman bu yönetim içinde sıkıntıya neden olabiliyor. Bu nedenle Aziz Yıldırım'ın yönetim kurulunda mutlaka bazı yöneticilere bu konuda görev vermeli. Konuştuğum bazı yöneticiler medyaya görüş bildirdikleri zaman bunun yönetim kurulunda bazı yöneticiler tarafından hoş karşılanılmadığını belirtiyorlar. En azından bir basın sözcüsü belirlense bu sorun aşılmış olacak.

4- Haluk Ulusoy döneminden kalan alışkanlıklar:
Yanlış hatırlamıyorsam 2002-2003 sezonu içinde Fenerbahçe'nin penaltı kullanmadığı hafta sayısı 38'e çıkmıştı. O dönem Galatasaray yazarları alay eder gibi Fenerbahçe'nin ceza sahasına girmediğini bu nedenle penaltı kazanamadığını iddia etmişlerdi. Benim de tribünde olduğum bir maçta ( Göztepe maçıydı zannedersem) Fenerbahçe'ye penaltı verilmiş ve Fenerbahçe seyircisi bu verilen penaltıyı uzun bir süre protesto etmişti. Hatta bu penaltının dışarı atılması için tezahürat bile yapılmıştı. O dönem hakemler bana göre kişiliklerini kaybettiler. Sürekli baskı altında kaldılar. Hamza Mısır gibi Haluk Ulusoy lehine milli maçta pankart açtıran bir hakem, Mutlu Çelik gibi garabet bir isim, Selçuk Dereli gibi sistemin tetikçileri bu dönemlerde türedi ve Türk futboluna büyük darbe vuruldu.

Aşağıda son 5 sezonun penaltı istatistikleri var Fenerbahçe adına. Bu rakamlar yukarıdaki yazının gerçekliğini herhalde en iyi biçimde anlatıyor.

2006-07 3 penaltı Fenerbahçe Ligi 1. bitirmiş
2007-08 2 penaltı Fenerbahçe Ligi 2. bitirmiş
2008-09 2 penaltı Fenerbahçe ligi 4. bitirmiş
2009-10 2 penaltı Fenerbahçe ligi 2. bitirmiş
2010-11 1 penaltı






8 yorum:

Adsız dedi ki...

Saha içinde hakeme el kol hareketi yapmadan futbolcu ve t.direktörün hakemin verdiği kararları sert bir ifade ile anlatması ve ikaz etmesi gerekmektedir.

Erdem Turhanlı dedi ki...

Son 5 senede şu ana kadar Fenerbahçe 10 , Beşiktaş 28 ve ve ve 6alatsaray 48 penaltı atışı kullanmış ! ! ! Bu olay sadece " Ceza sahasına giremiyorlar ki " ile açıklanamaz,1kez Şampiyon 2 kez 2. ve 1 kerede 4. olan şuanda Ligin En çok Gol atan takımı nasıl olurda ceza sahasına giremez ...

fenerlihüseyin dedi ki...

Penaltı riskli bir karar .Hatalı verildiğinde doğrudan maç sonucunu etkileyen bir karar.
Hakemin hatalı olarak Fenerbahçe lehine penaltı verdiğini düşünelim mesela . Ne olur sizce ?
Ben söyleyeyim Hakan Sivriservi'ye olan şey olur. Hakemlik kariyeri biter.
Peki gerçekten penaltı olsa da vermese ne olur ?
1 ) Fenerbahçe puan kaybetti ise başta kendi taraftarı olmak üzere herkes " top mu oynadık aaağbi ? hakeme sığınmaya gerek yok !" der.
2) Fenerbahçe kazandıysa " maç sonucuna etki etmedi , yani önemsiz bir hata " olur.
Örnek: pazartesi akşamı TRT Sporda s.dereli isimli tetikçinin her nasılsa Dia 'ya yapılan hareketi penaltı olarak yorumlaması üzerine alelacele " Fenerbahçe zaten maçı kazandı biz bu pozisyonları Cuma günü konuşalım " deyip konuyu acilen kapatan sunucu.
Genç bir futbolcunun 14. dakikada ayağına sakatlamak için dalan kendi oyuncusuna rağmen maç öncesi sertlik konusundaki açıklamasına karşılık Aykut hocayı "şark kurnazlığı" ile suçlayabilen Ziya kasabına karşılık koskoca medyadan çıt çıkmaması ve bu penaltı bağlamında hakedenin değil en çok ağlayan ve en iyi lobiyi yapanın başarılı olduğu bu ülkenin futbolunun hangi aymazlıkla Almanya'ya rakip olmaya kalktığını da anlayamıyorum.

Bozkurt K.Yılmaz dedi ki...

Bir hakem için ,Fenerbahçe lehine hata yapmaktan daha büyük bir darbe olamaz. Bu korku onlari kemirip bitiriyor...

Adsız dedi ki...

hıncal erman gider başkaları geir onlar bu anti fb lilikten prim yapmasa böyle medyayı fb aleyhine yönelendirirmi ? olay şu ; fb ye fb den başka kimse sempti duymaz ,çünkü fb ts bjk gs içinde tahdittir ,çünkü fb bir anda 4,5 şamp. luk kazanıp herşeyin önüne geçebilir geriye birşey bırakmayabilir , o yüzden mümkünse fb olmalı onun reytinginden popülerliğinden faydanılmalı ama asla fb kazanmamalı , kazanırsa ne ts ne bjk ne gs kalır düşüncesi bu klüp taraftarlarının bilinç altında va r, o yüzden ki bu üç büyüklerin (!) taraftarları sürekli fb aleyhinde olmak zorunda hissediyorlar kendilerini , fb herzaman denetim altında tutulmalı ,bunu eleştirmiyorum bende onların yerinde olsam öyle yaparım , ve böylece ortaya fb aleyhinde olana bjk gs ts ve diğer herkesçe raying verilen bir ekonomi kapısı açılıyor son yıllarda bu ekonomiden kesesini folduran hıncal ve erman oldu ağırlıklı olarak , fb nin penaltılarının verilmemesininde bunla ilişkisi var , çünkü fb nin penaltısı hatalı olursa buna herkes ititraz eder bunu hakemde biliyor , oysa bjk ts gs nin lehine hatalı pen verse hakem buna sadece o anki rakibi itiraz eder ve konu kapanır gider , oysa fb bir tane yanlış penaltı kazansa o tüm sezon fb nin yüzüe vurulur aleyhine kullanılır ,panklartlar açılır göseriler yapılır ,aslında yapılan diğerlerinin birleşerek fb ye önlem alma çabasından başka bişey değildir ...

Burak dedi ki...

Evet Konya maçında Fenerbahçe adına bir sıkıntı oldu ama Erman adının geçmesi beni şaşırttı. Adam Konya maçının ertesi günkü yazısında Fener'in verilmeyen penaltılarını dakika vererek yazmış. Ben yıllardır Erman'ın yazılarını (bakın tv yorumlarını demiyorum "yazılarını") takip ederim daha bir günGalatasaray'ın ya da Beşiktaş'ın penaltısı ya da penaltılarının verilmediği bir maçtan sonraki gazete yazısında bırakın pozisyonları yorumlamayı değindiğini bile görmedim. Ama bu kez ballandıra ballandıra yazmış. Gökhan Gönül'ün engellendiği pozisyonun benzeri onlarca pozisyonda "Ya yok hocam böyle penaltı olmaz istese gidebilir" derdi ama bu kez kendisiyle çelişmek pahasına penaltı demiş. Fenerbahçelilerin Erman takıntısının başkan Yıldırım'ı askerlik meselesi gibi bazı konularda eleştirmesi olduğunu düşünüyorum. Onun dışında ben Erman'ın hakemler konusunda Fenerbahçe'ye, Galatasaray ile Beşiktaş'a olduğu kadar sert ve ön yargılı yaklaştığını düşünmüyorum. Ayrıca bütün eski hakemler Fenerbahçe'nin hakkını aradılar maçın ertesinde. Serdar Tatlı, Ali Aydın, Ahmet Çakar hatta o sevmediğiniz Selçuk Dereli hepsi söz birliği etmişçe hakeme ve penaltılara epey değindiler. Yani bu noktada yorumcular da Fener'in hakkını aramıyor diyemezsiniz.

Özkan dedi ki...

Unutulan en önemli maddelerden biride sahadaki Fenerbahçeli futbolcuların davranış tarzı...

Fenerbahçe'nin senelerce lobi gücünün olmamasından dolayı malesefki saha içinde artık genlerine işlemiş bir tarzı var.Kabullenmişlik, itiraz etmeme-etmeyi becerememe (sinirlenip kırmızı kartlık hareketler yapma), hakemi baskı altına alamama vs.

Zaten şuanda takımdaki tek isyankar adamında gsden gelen emre olması yeterli.

Çirkefliği ayrı tutuyorum ama bizde fazla avrupalı(!) gibiyiz saha içinde.Hatta birçok avrupa liginde bizden daha fazla itiraz ediyolar hakeme maç içinde, o derece yani..

Burak dedi ki...

Bu yazının üzerinden 1 hafta geçse de değinmek istiyorum. Erman Toroğlu'nun bugünkü yazısını bütün Fenerbahçeliler alıp bir okusun. Nasıl da hakeme giydirdiğini, Fb aleyhine yapılan hataları nasıl dakika vererek yazdığını görsünler ve bir daha da Erman Fb düşmanı demesinler. Çünkü Erman buna benzer hatalar daha önce bir derbide Gs aleyhine olduğunda şu şekilde yazıyordu : "Hakem verdiği ve vermediği kararlar, gösterdiği ve göstermediği kartlarla maça tesir etti". Yani sürüncemede bırakıyordu. Yine öyle yazabilirdi ama yapmamış. Yılların fanatik Fenerlisi Erman'ı da fb düşmanı diye yutturmaya çalışıyorsunu ya pes!!!