Follow @chemedya

5 Ocak 2010 Salı

Ümit Özat Fenerbahçe'den Neden Koptu?


Ümit Özat Fenerbahçe'de takım kaptanlığı yapmış ve futbolunun en tavan noktasına Fenerbahçe kulübünde ulaşmış bir isim. Yıllarca yakından takip ettiğim ve bana sorarsanız Fenerbahçe'de oynamayı ne kişiliğiyle ne de oynadığı futbolla haketmeyen bir oyuncuydu.


Kendime göre nedenlerim vardı bu konuda. Öncelikle dün Halil Üner hakkında söylediğim kendi meslektaşına saygı konusu. Alex hakkında 2. sınıf bir oyuncu nitelemesi yapmak hiç yakışık almamış. Ümit Özat'ın Alex'in Fenerbahçe'ye kazandırdığı maçlardan aldığı primler herhalde bir memurun hayatı boyunca kazanacağı paranın birkaç katıdır. Ümit Özat eski takım arkadaşına saygı gösterip hakkında kötü düşünse bile bunu medyayla paylaşmaması gerekirdi.


Bir gün biri çıkıp Ümit Özat sahada eli belinde dolaşıyordu. Sorumluluktan kaçıyordu sürekli derse Ümit Özat ne diyecek? Bir futbol adamı bu tarz polemiklere girmemeli ve işini yapmalı. Bizde işini yapan değil çok konuşan ön plana çıktığı için Özat'ın bu açıklamaları Türk futbol kültürüne uygun olmuş.


Gelelim başlığın konusuna. Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım'ın geçen sene Yasin'i neden gönderdiğini hatırlayalım. Eski Fenerbahçeli futbolcu Yasin Beşiktaş ile oynanacak kupa maçından önce Tahir Kıran ile yemek yemiş ve bu Fenerbahçe yönetiminin kulağına gelmişti. Maçın kaybedilmesinin ardından Yasin kadro dışı bırakılmamış ancak sezon sonu için ipi çekilmişti.


Ümit Özat, Fenerbahçe'de yerini sağlamlaştırmak için sahadaki futbolundan çok saha dışındaki ilişkilerini kullanmaya çalışmıştı. 2003'teki kötü sezonun ardından takım arkadaşlarını satarcasına camiadan bir çok ismi aramış özel görüşmeler yapmıştı. Bu görüşmelerde takım arkadaşlarını şikayet etmiş ve kendini ön plana çıkartmaya ve camiada kabul görmeye çalışmıştı. O dönem kısmen de olsa bu düşüncede başarılı oldu. İyi de oynasa kötü de oynasa Fenerbahçe'nin eski futbolcuları kendisine yazılarıyla sürekli olarak destek vermişti. Bu ülkede bir oyuncunun iyi mi kötü mü olduğu hakkındaki yargıyı her zaman medya verir. Eğer medya Kazım'ı yemek istiyorsa şu an yaşadığımız süreçte olduğu gibi yer. Eğer Ümit Özat'ı yüceltmek istiyorsa da yüceltir. Taraftarlar her ne kadar sürekli olarak medyaya veryansın etseler de her gün gazete okurlar ve bundan ciddi manada etkilenirler. Ümit Özat bana göre hakettiğinin çok üzerinde bir değer gördü.


Yukarıda bahsettiğim Yasin olayının çok daha üst boyutunu da Ümit Özat yaşadı. Fenerbahçe'de tutanabilmek için her türlü ilişkiyi kuran Ümit Özat mafya lideri Sedat Peker ile de ilişkili sporcuların en üst sırasındaydı. Oğlunun sünnetinde Sedat Peker'den gelen çiçek aslında Aziz Yıldırım'a gönderilmiş bir mesajdı. Yani Ümit Özat benim korumamda olan bir oyuncu mesajı Aziz Yıldırım'a dolaylı yoldan iletilmişti.


Alevi kökenli olan Ümit Özat'ın Mehmet Ağar, Sedat Peker gibi isimlerle fazla derecede içli dışlı olması Alevi dünyasında da yankı bulmuş ve büyük eleştirilere neden olmuştu.


Ümit Özat bugüne kadar oyunu kurallarına göre oynadı. İlişkileri sayesinde Fenerbahçe kaptanlığına kadar yükseldi. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım da o dönem kendisine göre doğru olanı yaptı ve Ümit Özat ile yollarını kibarca ayırdı. Bugün Ümit Özat'ın sürekli olarak Fenerbahçe aleyhine demeç vermesi acaba o günlerin acısını çıkartmak için mi?

9 yorum:

Bolat dedi ki...

Ahmet yine cok güzel, her yerde bulamayacagimiz bilgileri de beraberinde tasiyan bir yazi yazmissin.

Allah seni Fenerbahceli blog aleminin basindan eksik etmesin:)

Ümit Özat hakkinda ben de yazmayi düsünüyordum ama biraz daha elimde done olussun diye beklemekteydim. Beni de rahatsiz eden seyler vardi kendisinde.

Bu yazi yazildiktan sonra yazmak da cok manali degil bence. Izin verirsen senin yazinin linkini kendi blogumda da verecegim okumayanlar direk buraya yönlensinler...

Lakin ben de bir ekleme yapmak istiyorum bu duruma:

Ümiz Özat Köln genc takiminin antrenörüydü yakin zamana kadar... Ankaragücü'nden teklif aldiginda Köln'den ayrililirken ilersi sürdügü sebep, kayinbabasinin cok hasta oldugu ve esinin cok zor günler gecirdigi o yüzden Türkiye'ye dönmek zorunda olmasiydi...

O sirada bazi gazeteler, yoksa bu bir bahene esas sebep Ankaragücü'nden aldigi teklif mi diye yazdilar da... Nitekim dogru kisa zamanda ortaya cikti.

Chemedya dedi ki...

Tşk ederim ağabey. İzin ne demek? Her zaman istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz yazılarımı. Senin de verdiğin örnekte olduğu gibi maalesef Ümit Özat'ın duruşu omurgasız.

Sekhranikos dedi ki...

Ne Alexmiş hacı be. Ne yarmış milletin benliğini serpmiş komplex tohumlarını.

Ebu cehilin kemikleri sızlıyordur bu cehalet abidelerine. Yahu tamam ankaranın varoşunda büyüdün, istanbulda da gece alemi hariç bir halt görmedin, bre internetindemi yok? Aç bir bak wiki ye 2. sınıf topçu nasıl kariyer yapmış. biz her mevkiye böyle 2. sınıf topçular bulsak mesela senin milli takımda bile işgal ettiğin sol kanata 2. sınıf bir topçu bulsak ihya oluruz.

Maximus dedi ki...

Neler varmış da haberimiz yokmuş. Güzel yazılarınızın devamını bekliyoruz.

Unknown dedi ki...

Vay; Maximums buraya da mı dadandın.
Neyse hoşgeldin sevgili dostum.
Ahmet; yazıyor bizde okuyarak kendisine yardımcı oluyoruz.

Adsız dedi ki...

Kendisine hediye edilen evi birkaç katına satacak kadar sever Fenerbahçe'yi kendisi.. Bizden uzak Allah'a yakın..

efsane78 dedi ki...

ümiti asla ve asla sevmedim.fenerbahçe kaptanlıgınada yakısmayan biriydi.

Cengiz GÖRAL dedi ki...

Ümit zeki adam. Fenerbahçe'ye her sallamanın, Fenerbahçe sevgisiyle yayınıp tutuşan, Türk medyasında, her daim iş yapacağının gayet farkında.

Ev meselesinde Ümit'e haksızlık yapıldığını düşünüyorudum, ancak Tuncay olayı ve son açıklamaları ve burda okuğudum yazı ne kadar yanıldığımı gösterdi..

Ümit senede 2 defa Fenerbahçe'nin rakibi olma onuruna erişecek, orada bir kez daha anlar Alex'in kaçınsı sınıf futbolcu olduğunu..

Hala şübhesi varsa, görselle yardımcı olalım kendisine...
İlk yarıdaki Ankagücü maçında, Özer'in pasıyla Alex'in attığı golü bir kaç izlesin, kaçta 2.sınıf Futbolcu o gölü atabilir....

Unknown dedi ki...

bu kadar derin bilmiyordum, ilişkilerini az çok biliyordum ama ümit özatı efendi bilirdik ama takım arkadaşlarının arkasından kuyusunu kazmış adam...