Follow @chemedya

24 Aralık 2009 Perşembe

TRT'de Maç Keyfi


Yayın ihalesi yaklaşırken herkesi TRT'nin ihaleyi alma ihtimali üzerine heyecan bastı. Şartnameyi henüz bilmiyoruz. Açık kanala izin verilir mi verilmez mi emin değiliz. Şansal Büyüka son dönemlerde Mahmut Özgener'i gereğinden fazla övüyor. Demek ki şartnameye istedikleri bazı maddeleri eklettiler. Rekabet kurulundan geçtikten ya da geçemedikten sonra gerekli açıklamalar yapılır. İhaleye girecek olan firmalar belli olur ve rekabet başlar. Bu ihaleden tek beklentim Şansal Büyüka ve Erman Toroğlusuz bir kanalın kazanması. Onların tekelinden kurtulmalı Türk Futbolu'nun gündemi.

Çünkü Türk futbolunun 1 haftalık gündemi Cumartesi ve Pazar akşamları Maraton yayınlarında belirleniyor. Kimin ceza alacağı, hangi konuların o hafta tartışılacağını onlar belirliyorlar. İşlerine gelen görüntüyü ne yapıp ne edip buluyorlar. İşlerine gelmeyen görüntüyü her nedense bulamıyorlar. Ofsayt çizgileri takımlara göre çekiliyor. Bazı takımların ofsaytlarında top ayağından çıkmadan çizgi çekiliyor, Fenerbahçe maçlarında ise her nasılda top ayaktan çıktıktan 1 metre sonra o çizgiler çekiliyor. Diğer kanallara verdikleri görüntülerde de bu kareyi donuk vererek ofsaytın gerçek anlamda tartışılmasını önlüyorlar. Sadece onların verdiği görüntüye göre tartışılıyor.

Her neyse konumuza dönelim. TRT'nin bugün yayınladığı maçları izlerken bir çok hatalarına denk geldim. Spikerlerin yaptıkları hatalara birşey demiyorum. Zamanla düzelecek sorunlar. TRT spikerleri her açıdan Lig Tv spikerlerinden çok daha üstün. En azından bir samimiyet var. Yapılan hatalarda bile samimiyet olmasını özlemişiz. Melih Gümüşbıçak gibi yayında Beşiktaş aleyhine bir karar olmuşsa hakeme saldırmıyorlar. Melih Şendil'in yorumları gibi tepeden inme yorumlar yapmıyorlar. Maçı anlatıyorlar.

TRT'nin yayınındaki asıl sorun kameramanlar ve rejileriydi. Galatasaray- Trabzonspor maçında bir ara top yaklaşık 10-15 saniye kayboldu. Bu sıra kameraman kafasını kaşıyordu herhalde. Yönetmen de başka bir kameraya geçmeyi akıl edemedi bir türlü. Bu tip birkaç hataları daha oldu. Belli ki maç rejisi konusunda TRT'nin tüm ekibine ciddi bir eğitim vermesi gerekiyor. Saldım çayıra mevlam kayıra mantığıyla ihaleyi alırlarsa çok büyük skandallar yaşanabilir yayında. Lig yayını kupa yayınına benzemez. En küçük bir hatada kulüpler isyan bayrağını açar.

Herşeye rağmen Digiturk'un taraflı yayınları ve sonrasında Erman Toroğlu ve Şansal Büyüka şovunu izlemektense bugünkü gibi huzur dolu maçları tercih ederim. En azından rejinin yaptığı bir hatadan sonra kötü niyetli olduğunu bildiğim Digiturk yayınlarında yaşadığım tedirginliği duymadım.

19 yorum:

Sekhranikos dedi ki...

Spikerler konusunda zaten açık ara öndeler şüphe yok. Hele fener maçında asisti yapan dos santosu unutan oyuncular için bizim oyuncularımız golde asist yapana değil tribüne gitmeyi tercih ediyorlar demesi nefisti.

Lakin Ahmetcim hayallere limon sıkmak gibi olucak ama şahsımın bir korkusu mevcut ki TRT kurumunun ihaleyi alınca bahsi geçen ikiliyi TRT ye transfer etme olasılığı. Kabus bitmeyebilir. Bilmiyorum öyle hislerim var.

Chemedya dedi ki...

Umarım hislerin kuvvetli değildir:) yanılıyorsundur. Bu adamlardan Türk futbolunun kurtulması gerek biran önce.

Bozkurt K.Yılmaz dedi ki...

Mehmet Demirkol ,Hakan Şükür ,Ömer Üründül üçlüsü mü ,Erman Toroğlu-Şansal Büyüka ikilisi mi ? :-)

Fenerbahçe penceresinden bakınca tercih yapmak çok zor.Mide ağrısı mı mide bulantısı mı ? :)

Diego dedi ki...

oyle bir tehlike mevcut ama bunun trt icin gecerli olmayacagını dusunuyorum ben. baska bir firma girer de ihaleyi alırsa orasını bilemem.

dun bi ara "dunya kupası TRT de" yazısını ve anonsunu da gorunce sevindim acikcasi.

ben her turlu digiturk u kapattırp guzelinden bir dream box alicam bu gidişle :)

Nihat dedi ki...

yahu ahmet ercanlar hala erman la şansal'a laf atıyorsun. sana tek bir soru soracağım ve dürüst olmanı istiyorum. yok diğer maçta şöyleydi bu maçta böyleydi diye eğip bükmeden. net cevap istiyorum.

aziz yıldırımın eskişehir maçından sonra yaptığı açıklamalarla bereber fenerbahçe lehine yapılan hakem hatalarında gözle görülür derecede bir artış olmadı mı? bu soruya cevap verirsen çok sevineceğim. kısa bir evet ya da haıyr da yeter.

istany dedi ki...

takdir edersiniz ki trt yillardan beri bir cok kez bizleri uyuz etse de bu memlekette televizyonculuk anlaminda en donanimli teknik olarak en yuksek ve en dogru spikerlerin yer aldigi kurumdur. ama maalasef ozellikle son bes yildaki o bilindik siyasi kadrolasma yuzunden bugun o trt eleman kalitesi olarak en amator yerel kanallardan bile geride kalmistir. o yuzden dunku maclrda da spikerlerde olmasa da reji de buyuk problemler vardi ozellile fenerbahce macini adeta nostaljik yapip tek kamera ile panlayara verdiler cok komikti keske trt eskisi gibi cok burokratik ama isini duzgun yapan kurum olarak kalsaydi artik cok degisti...

Cengiz GÖRAL dedi ki...

Hakem eskisi, şimdinin organik kabzımalı Erman Toroğlu'nun şu Türk hakemlerine ettiğini kimse etmedi..
- Penaltı penaltı gibi olmalı.
- Hakemin orası burası oynuyor.
- Pimaşla gol olup olmadığına karar verme gibi..
Bir çok veciz sözün ve harekin sahibi kendisi.. Erman'dan öncede hakemler tartışılıyordu ama kimse hakemlerin art niyetli olduğuna inanmak istemiyordu.. Takii Erman insanları zan altında bırakana bu yönde yorumlar yapana kadar...

Chemedya dedi ki...

Nihat sen taktın Aziz Yıldırım'ın açıklamalarına. Adnan Polat, Yıldırım Demirören falan konuştuğunda hakem hataları ne kadar lehlerine dönmüşse bizim de en fazla o kadar lehimize dönmüştür hakem hatası. Medya onların konuşmalarını sıradan bir olay olarak gördüğü için Aziz Yıldırım konuşunca herkese garip geliyor herhalde. Yani istiyorsunuz ki hiç konuşmasın Fenerbahçe, tepesine vura vura herşey yapsınlar.

Cengiz GÖRAL dedi ki...

Bu ihaleyi TRT'nin alması imkansız gibi bir şey, arkasında çok güçlü bir siyasi iradenin olması gerek..
Söylentilere göre başbakanın bu yönde bir talimatı varmış ama efsaneden ibaret... Başka bir konuda külüp başkanlarının bu işe sıçak bakıp bakmaması.. Maçların şifresiz olarak yayınlandığını bir düşünün hemde Türkiye'nin dört bir yanında yayın yapan TRT tarfından, stadları kim dolduracak o zaman, kim maçtan önce gidip forma alıcak... Kim, satış yapabilmek için külüplere milyarlarca para veren,stadtaki büfeden alışveriş yapıcak... Zor bu iş....

Tek güçlü aday D-Smart'tı yani Doğan Medya, oda şu anda Recep Tayyip Erdoğan'la uğarşamnın bedeli olan 800.0000.000 milyon dolarcık vergi cezası ile meşgul..

Yani anlıyacağınız Şansal Erman ikili önümüzdeki bilmem kaç sene daha Türk futbolunu katletmeye devam edicekler, posizyonları işlerine geldikleri gibi yorumlayacaklar.. Borularla falan gol olup olmadığını kamuoyuna anlatmaya çalışacaklar..

Cengiz GÖRAL dedi ki...

Nihat Bey söylermisiniz, geçen sene Demirören barkovizyonlu gösteri yaptıktan sonra Beşiktaş alehine kaçtane hakem hatası oldu,aynı şekilde, Adnan Polat, basın toplantısı yapıp TFF'ye verip veriştirtikten sonra GS aleyine kaçtane hakem hatası yapıldı....

Ayrıca bu Aziz Yıldırım madem bu kadar hakemler üzerinde etkili neden milyonlarca euro harcayıp takım kuruyor. Paf takımla çıksın hakemlerle şampiyon olsun, millet bir iki gün konuşur sonra unutur.. Hakemlerle şampiyon olunduğunu, geçmişte olduğu gibi.....

Nihat dedi ki...

yahu geçen gün yazdığıun yazıyı okudum. adnan polat maç iptal edilmeliydi demiş o kadar. yıldırım demirören'i zaten geçen sene paf takımla çıkacağız diyip sonra as takımla çıktığından beri ciddiye almıyorum.

ama aziz yıldırım ne dedi??? bu hakemlerle olmaz. bizim önümüzü kesemezler herkese haddini bildiricem dedi. sonra bir bakıyoruz 4 hafta üst üste çok ama çok bariz hatalar yapılıyor. ve fener en az 5 puan kazanıyor bu maçlardan.

neyse ahmet ercanlar senin de dik durmadığını gördük böylece. ben sana net bir soru sordum eğip bükmeden cevap ver dedim yine eğip büktün. umarım burayı okuyanlarda bunu görmüşlerdir. haydi selametle...

Chemedya dedi ki...

Sevgili BKY,
Ben Erman Şansal ikilisinden daha kötü bir ikili üçlü düşünemiyorum. Çünkü olaya sadece ekrana çıkıp yorum yapma olayı olarak bakmıyorum. Arkalarındaki mutfak ekibi de çok önemli. Şansal ve Erman'ın arkasındaki ekip ciddi manada kemikleşmiş ve birçok şeyde ( bir görüntünün olup olmaması yayında) bu ikiliden çok daha etkinler. Asıl iyi niyetli olmayanın onlar olduğunu düşünüyorum. O nedenle Şansal,Erman gitsin :)

Chemedya dedi ki...

Aziz Yıldırım 2 hafta önce konuştu. Ardından 2 maç oynandı. 2 büyük hata olması gerek 4 değil. Hata dediklerinden biri çizgiyi geçip geçmediğine ait. Bana göre geçmedi. Sana göre geçmiş. Bu mu hata? Asıl hata Ankaragücü golünden önce verilmeyen faüldür. Çizgi konusunda emin olamayız ama faül konusunda eminiz.

Trabzon maçında yan hakem ofsaytı kesmiş. Bu mu yani olayınız? geriye kalan 84 dakikada Fenerbahçe'nin kalesine bile yaklaşamadı Trabzon. O pozisyon gol olsa muhtemelen yine skor değişmeyecekti ama buna rağmen bu blogda yazdım. Trabzonspor'un muhtemelen gol olacak bir atağı kesildi dedim. Dik durmak konusuna gelirsek:) Çok şükür dik duruyorum. Bunu da kimse için değil kendim için yaparım.

Cengiz GÖRAL dedi ki...

Aziz Yıldırım'ın konuşmasından sonra Fenerbahçe hakemler sayesinde puan kazandı iddası çok komik bence..

Ankaragücü maçında Fenerbahçe'nin yediği 2.golde Bilica'ya faul var.. Ayrıca çizğiyi geçtiği idda edilen topu orta hakemin görmesi mümken değil o golü vermek yan hakemin işi...(Ayrıca hakemin elinde ki materyallar golü çözmek için yeterli değil.. Pimaş ve tuvalet kağıdı eksik. )

Eskişehir maçında ilk golden önceki faulü söylemeye gerek yok sanırım...(Kötü oyunuda)

Birtek kaldı,TS maçı...
Song'un ve Selçuk'un eli ile oynadıkları posizyonlar tartışmalı..

Tartışmasız olan tek şey, yan hakemin yaptığı, Alinzinho'nun pozisyonundaki, cahillik...

Bunların neticesinde mi 5 puan kazandı Fenerbahçe....



Birtek tartışmasız olan şey, yan hakemin 3.mt. geriden çıkan Alanzinho için vermiş oluduğu saçma ofsayt..kesmiş oluduğu posizyon...Kaldı ki, Güiza'ya her maç kalkan 5 bayraktan 2 si yanlış....

Chemedya dedi ki...

Neyse Cengiz dostum,
Kendini çok fazla yorma:)
Amaç sadece benim dik durmadığımı ispatlamakmış zaten.

alihoca dedi ki...

Sn Nihat;

Sn Abdullah ERCANLAR'ın Antu ile ilgili başlığında Size hitaben yazdığım ''antucu yanı ağır basmış galiba'' yazımda tarafınıza haksızlık ettiğim anlaşılıyor.

Ama şimdi de,
İki yıl süresince hakemler hakkında hiç bir açıklama yapmayan bir başkanı savunan haklı bir yoruma; ''Eğip-bükmek'' gibi ifadeleri kullanışınıza bakınca ''Hıncalgillerden'' olduğunuz gibi bir izlenime kapılmadım desem yalan olur.

Eğer izlenimim doğru ise şayet; doğruyu en iyi 'eğip bükebilen' Sn Hıncal'ın yazıları bu konuda başvuracağınız en iyi adres olur sanırım.

Chemedya dedi ki...

@Ali Hoca
Aslında bu tarz yorumlar benim yazdığım şeylerin ne kadar haklı olduğunun da göstergesi. Medya durumu öyle bir yansıtıyor ki Nihat gibi arkadaşlarımızın böyle düşünmesi doğal.
Ama yine de insan düşünür. Aziz Yıldırım 2 hafta önce konuştu. Bu iki haftadır diyelim hakemler Fenerbahçe'yi destekledi. Bu mantığa göre Aziz Yıldırım'ın konuşmadığı 2 sene boyunca hakemler bizi yakmış olmalı. Ki biz zaten bunu iddia ediyoruz. Aziz Yıldırım çıksın konuşsun diyorduk artık. ha konuştu da ne oldu? Adnan Polat'a , haldun üstünel'e , Yıldırım Demirören'e tepki göstermeyen medya tepki gösterdi. Peki Aziz Yıldırım, Adnan Polat gibi olur olmaz her konuda yorum yapsa ne yapardı bu medya ve Nihat tarzı düşünen arkadaşlarımız?

HoAmca dedi ki...

"Şansal Büyüka son dönemlerde Mahmut Özgener'i gereğinden fazla övüyor. Demek ki şartnameye istedikleri bazı maddeleri eklettiler."

bu sansal ihaleyi alacak olanla anlasmıs da olabilir sanki. evet odundur ama ne biliyim sanki bunlardan kurtulmak bir utopya ve ben inanmaıyorum.

Griffith dedi ki...

@Nihat

Fb 3 hafta üstüste ciddi hakem hatalarına maruz kaldı.Ne yapacaktı Aziz Yıldırım? 1 tepsi baklava mı alacaktı hakemlere? Çıktı ve yapması gerekeni yaptı. Dert yandığın konuşmasının içinde de açık ve net bir şekilde "Sadece bizim aleyhimize değil,diğer takımların aleyhine de hatalar yapılıyor" diye belirtti.Ama insanın konuşulanı anlayabilmesi lazım tabi biraz.

Trabzon'un ofsaytından "2 saniye önce" Andre Santos'un taç çizgisinde indirilmesine rağmen çalınmayan düdük ne kadar büyük bir hataysa ofsaytta çalınmayan düdük de o kadar büyük bir hata. Fenerbahçe'nin "resmi" televizyon kanalı bile söyledi "rezalet bir ofsayt kararıydı" diye. O yüzden, eğip bükmeyi de, demagojiyi de asıl siz keseceksiniz güzel kardeşim.