Follow @chemedya

15 Aralık 2009 Salı

İsmi Ugurdinho Olsaydı Fenerbahçe'de Oynayabilir miydi?


İçi boş bir milliyetçilik anlayışı hakim yıllardır spor medyamızda. Fatih Terim'in her yaptığına biat eden, hoş gören sistemin adamları Löw'e, Hiddink'e, Osieck'e, Skibbe'ye, Zico'ya tahammül edemediler, hor gördüler.

Löw stajyerdi, Osieck, Alman köylüsüydü. Hiddink PSV'nin yıldızlarının yarattığı bir hiçti. Skibbe beceriksizdi. Zico ise tecrübesizdi!

Bir söylem geliştirmiş spor medyamız. Ardilos olsaymış adı Arda'nın ya da Ugurdinho olsaymış Uğur Boral el üstünde tutarmışız onları.

Lothar Matthaeus tam 27 yaşındayken İnter'in en önemli yıldızıydı. Tüm Dünya O'na hayrandı. Ancak Alman yıldız kendini yeterli bulmuyordu. Her antrenman sonrası sol ayağını çalıştırıyordu. Sol ayağının zayıf olmasının futboluna olumsuz etki yarattığını düşünüyordu. Matthaeus o günden sonra futboluyla büyümeye devam etti ve çok büyük bir yıldız olarak anıldı.


Peki ben şimdi sorayım. Uğur Boral, Selçuk Şahin, Önder Turacı, Deniz Barış ve daha bir çok isim yıllardır Fenerbahçe formasını giyiyor ve Türk oyuncu oldukları için iyi de kontrat alıyorlar. Bu isimler Türk olmasalardı Fenerbahçe'de oynama şansı bulabilirler miydi? Hadi buldular diyelim 6-7 sene Fenerbahçe'de forma giyebilirler miydi? Hiç sanmıyorum. Fenerbahçe'ye geldikleri günden itibaren futbollarını 1 gram ilerletmediler. Sürekli durumu idare ettiler ve kendilerini geliştirecek çalışmaları yapmadılar. Piyasada yeterince yerli oyuncu olmadığından yani alternatifsizliklerinden dolayı da kadroda kalmayı başardılar. Peki sorayım ya bu oyuncular Türk olmasaydı yani Uğur Boral, Uğurdinho olsaydı kendini hiç geliştirmeden yıllarca Fenerbahçe forması giyebilir miydi?

Maalesef Türk oyuncular büyük bir takımla kontrat imzaladıktan sonra iş bitti diyorlar ve gelişimlerini sona erdiriyorlar. Oysa işlerine saygıları olsa bugün her biri bu ülkenin en önemli yıldızları olacaklardı.

6 yorum:

Maximus dedi ki...

hay eline sağlık be. Yıllarca bunu düşünmüşümdür. Hele selçuk geçen sene pazarlık yaptı ya, imzalamam diye diretti ya. Aziz yıldırım sizin kadar futboldan anlarım der, keşke anlayabilseymiş.

Unknown dedi ki...

eger yabanci olsalardi alinmazlardi alinsalar bile gonderilirlerdi hemen.bunun sebebi de ulkemizdeki yabanci sinirlamasidir.baska bir sebep aramaya gerek yok bence.

todor dedi ki...

uğur yıllardır oynar bu takımda benim hatırladığım bir sevilla maçı, bir sivas maçı, eehh biraz zorlasak bir tane de bjk maçını hatırlarım. tuncay şanlı olma çabası, kendine çalım atma çabası ve bin defa gelip 5 tane düzgün orta yapamamasını da hatırlarım. hele selçuk, geçen seneki gs ve bjk maçlarından başkasını hatırlamam ha bir de ilk geldiği sezondu galiba, onun sayesinde gönderilern heinke yi hatırlarım. açıkcası bu adamların nimetten sayılmasının tek sebebi ülkemizde uygulanan yabancı kontenjanı. 30 küsür yaşındaki ovh her antrenman sonrası oturur şut çalışır bunlar antrenman sonunda terleri kurumadan arazi olurlar. yazık milyonlarca kişinin rüyalarında bile göremeyecekleri imkanlar onların olur ama onlar ellerindeki fırsatın değerini bilmezler.

istany dedi ki...

cok güzel bir yazı bir coğuna katılıyorum bir isim hariç oda deniz barış yetenekleri kısıtlı da olsa kendini geliştirmeye calıstı ama sansızdı ya sakatlandı ya kuluplerin probleminden top oynayamadı ve bir de trajik bir olay yasadı. ama kendisi her sekilde yuzde yuzunu vermeye calıstı. hatta zico bile elinde aurelio varken kendisini tercih etti.
taraftara da pek yaranamadı maalasef.

yazının tamamına bakınca hakikaten coğu. futbolcumuzun ne kadar sprotmen dısı kişilik oldukları ortaya bie kez daha çıkıyor coğu türk futbolcusu işine maalasef saygılı değil.
şimdi fenerbahce takımına cok büyük bir yıldız adayıo geldi bu sene başında ve cok yetenekli olmasının yanında (kişisel görüşüm nuri sahin ile birlikte en yetenekli türk futbolcu oldukları) sürekli antremanlarda alex ile birlikte ek calısma yapması ve kendiniş geliştirmeye calısması umarız sansızlığı olmaz ve antrenorunun gazabına uğramaz da bizlerde türk futboluna gelecek 10 yıl damga vuracak bu yıldız adayını izleriz. kim mi tabi ki de hurmacı...

Diego dedi ki...

gayet can alici bir noktaya deginmissin hocam.
bu isimlere vederson u hatta kazım ı semih i, belki de bütün türk futbolcuları eklemek gerek senin de yazının sonunda belirttigin gibi. buyuk bi takımla imzaladilarmi is bitmis onlar icin. ama hala agizlarda avrupa da oynamak istiyorum laflari bir yandan. afedersin de .iktirin gidin avrupa ya bakalım top toplamaniza bile izin veriolarmı?

Sekhranikos dedi ki...

Bu pasaport yalanını gazlayan oyuncudan çok bizim gazetecilerimiz, yöneticilerimiz. Seviyoruz böyle tatmin olmayı. Konu üzerine tembel olmadığım zamanlarda yazmış idim hasılı.

http://sekhranikos.blogspot.com/2009/09/turk-pasaportu.html