Follow @chemedya

1 Kasım 2009 Pazar

Galatasaray Lobisi ve Fenerbahçelilerin Sessizlik Sarmalı


Türkiye'de ağlamanın ve medya gücünün ödülü budur. Bir hafta boyunca Galatasaray medyası ve yorumcuları ağladı. Önce tüm otoritelere göre 1 maç olması gereken seyircisiz oynama cezası 2 maç oldu. Sonra Bilica'ya kurallara göre ceza verilmemesi gerekirken 3 maç ceza verildi. Son olarakta Kayserispor maçında sahalarımızda hiç görülmemiş bir penaltı verildi. Böyle bir penaltı bir daha verilmez merak etmeyin. Gelecek haftalarda buna benzer pozisyonlarda kesinlikle penaltı verilmeyecek.

Bu Galatasaray medyasının ve kulislerinin gücüdür.
Fenerbahçe ise yıllardır uyguladı sessizlik politikasının bir şampiyonluklarına mal olmasına rağmen hala bu çizgilerini koruyorlar. Fenerbahçe yönetimi maalesef şunu unutuyorlar. Türkiye'de kulüp yöneticiliği hamama giden kadınların kavgası gibidir. Kim iyi kulis yaparsa, kim daha cazgırsa, kimin medyası daha güçlüyse o kazanır.

Fenerbahçe medyası denilen medyanın olmadığını uzun zamandır söylüyorum. Bir medya düşünün Hasan Ali Atasoy ve Selçuk Yula'dan oluşuyor. 3. bir adam yok. Karşılarında ise Hıncal Uluçlar, Mehmet Demirkollar, Fatih Altaylılar var. Galatasaray medyası bazen öyle bir hale getiriyorki işi. Hakaretleri bile futursuzca edebiliyorlar. Atış serbest yani.

Bu oyunda Fenerbahçe yönetimi kaybetmeye mahkumdur. Oyunu kurallarına göre oynayanlar Galatasaraylılar. Fenerbahçe ise sessizlik sarmalı diye adlandırılan olayı yaşıyor uzun zamandır. Denizli'de kaybedilen şampiyonluk öncesi konuşan her Fenerbahçeli yönetici kamuoyu tarafından boğulmuştu. O dönem konuşan Galatasaraylı yöneticiler ise kamuoyu tarafından hep haklı bulunmuştu. İşte sessizlik sarmalı dediğimiz olay burada başlıyor. Kamuoyu (Galatasaray lobisi) bastırılan Fenerbahçe yönetimi sessiz kalarak aslında güçsüzlüklerini gösteriyorlar. Bu da sanırım bu sene Fenerbahçe'nin kaybedeceği muhtemel şampiyonluğun habercisi.


Sessizlik Sarmalı: İletişim Fakültelerinde ders olarak okutulan önemli bir konudur. Neumann tarafından geliştirilmiş bir kuramdır.Bu görüş biçiminin çoğunlukta olduğu algısı, sarmal süreci harekete geçirir.Bu süreçte aksi görüşe sahip halk sessiz durmaya başlar ve algılanmış çoğunluk görüşü egemen gerçek görüş olarak kurulur. Tıpkı bir hafta boyunca Fenerbahçe tribünlerinde terör var ve Federasyon Fenerbahçe'yi kolluyor söylemlerinin zihinlere yerleştirilerek sessiz kalan kamuoyunun da bunu kabul edermiş gibi görünmesi gibi.

9 yorum:

todor dedi ki...

Ülkede ki en organize medya terör örgütüdür. Kulis,kumpas, yönlendirme, baskı, organizasyon bunlardadır. Zaman zaman kendi aralarında kavga eder görünüp ters manyel yapmaları meşhurdur. Mesela Hıncal Uluç her Fenerbahçe maçı öncesi Galatasaray'ın tarihi fark yiyeceğini söyleyip motive etmeye çalışır. En az bunlar kadar tehlikeli olan diğer bir grup ta, bu örgüte kabul edilmek için Fenerbahçe'ye saldırarak üstadlarına sadakat gösterisi yapan ayakçı takımıdır. Fenerbahçe medyası kavramı ise şehir efsanesidir. Fenerbahçeli olduğunu idda edenler ya kendi aralarında kavgalıdır, ya yönetimle kavgalıdır ya da ekmek parası ve/veya popülizm uğruna sürekli Galatasaraylı örgüte yağ çekerler ki zaten bunların herhangi bir yaptırımı da yoktur.

Chemedya dedi ki...

Todor çok teşekkür ederim yorumun için. Cidden bu uzun yazının özeti senin bu yorumundur. İyi bir analiz.

Adsız dedi ki...

kesinlikle yanlış bir yorum ya da bakış açısı, ne diyeceksen. bu yazıyı yazan arkadaş tüm gazetelerde galatasarayı yıpratmak adına yazılan yazıları okumuyor sanırım. neymiş rijkardın sözleşmesi 1 senelikmiş gelecek sene gidiyormuş, yok elano fb li arkadaşlarıyla naısl şakalaşırmış o gerçek gs li değilmiş. bunları işte fb li yazarlar yazıyor arkadaşım. olayları tek boyutlu alamazsan altında yatan gizli anlamlara da bakmalısın. ayrıca mehmet demirkol gs li dğeildir. bunu da mı bilmiyorsun yani yuh.

Adsız dedi ki...

Yalnız Mehmet Demirkol Fenerbahçe'li.

garanti dedi ki...

medya2da ne olarak çalışıyorsunuz bilmiyorum ama mehmet demirkol'un galatasaraylı olduğunu söylemek için daha önce hiç memhmet demirkol'u görmemiş ya da açıklamasını duymamış olmak gerek. zira adam ben galtasaray lisesinden fenerbahçe tribünlerindne geldim fenerbahçeliyim diyor sen tutup galatasaraylı diyorsun.

bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayalım.

Chemedya dedi ki...

Sevgili adsız. Mehmet Demirkol Galatasaraylı değil ancak Galatasaray liselidir. Son dönemlerde hemen hemen hiç Fenerbahçe yazısı yazmamıştır hemen hemen. Bu nedenle kendisini pek objektif bulmuyorum. Bu blogda Elano'nun arkadaşlarıyla şakalaşmasının yazılmasını da eleştirdim.

Chemedya dedi ki...

Arkadaşlar Mehmet Demirkol Galatasaraylı demedim. Galatasaray tarafından bakıp yazıyor dedim. Fenerbahçeli olmadığını zaten sürekli söylüyor adam. Fenerbahçe'yi bırakmış gazeteciliğe başladığı zaman.

n30uploader dedi ki...

Mehmet Demirkol Fenerbahçe'nin f sini ağzına almasın bence. Fenerliymiş hah içimizde bi İrlanda'lı eksikti. O da Mehmet beyle tamamlandı. Bu arada Ahmet bey yazılarınız şahane neden daha önce farketmedim blogu diye üzülüyor insan.

Chemedya dedi ki...

n30uploader
Çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince gördüklerimi bildiklerimi yazmaya çalışıyorum.