Follow @chemedya

19 Ağustos 2009 Çarşamba

En Psikopat 11

Bu başlığı Antu'da gördüm. İçindeki isimlere bakınca katılmadığım bazıları oldu. Eklemek istediklerim de oldu. Gelin beraber bakalım. En psikopat 11 hangisiymiş.

1. Hayrettin Demirbaş
Yıllar yılı Simoviç´in arkasında uslu uslu bekledi. Herkes onu akıllı sandı ama as kaleci olunca işler değişti. Bülent Ataman; Orkun Uşak ve Toni Schumacher´in toplamından daha fazla deliydi. 1992 de Kadıköyde oynanan Fenerbahçe maçıyla finali yaptı; Tanju´nun üzerine yürüdü; Rıdvan´ı yere yatırdı. Haliyle kale ona emanet

2. Recep Çetin
Yıllarca "takoz" diye anıldı. Sertliğinden ötürü kendisine karşı oynayan forvetlerin korkudan yanına yaklaşamadıkları bilinir. Kendi kalesine çok güzel goller atmıştır. Hatta malmö maçında Engin´e attığı golden sonra "lan olm; tutamayacaksan ne diye hoplayıp duruyorsun" şeklinde fırça kaymışlığı da vardır.

3. Fatih Terim
Futbolculuğu döneminde yeşil sahaların asi çocuğuydu. Bunda Adanalı olmasının da etkisi vardı. Takım arkadaşına kart gösteren bir hakeme girişmesi; diğerine tükürmesi ama en önemlisi Adana Demirspor - 6s maçında kendisinden uzun olan Erol Togay´a kafa atması bu kadroya girmesinin sebebidir.

4. Abdülkerim Durmaz
Kart görmeden tamamladığı maç sayısı azdır. En önemli kavgayı 1987 de Samsunda oynanan kupa maçında yaşamıştır. Fenerbahçe´nin kupadan elendiği maç sonrası başta Zafer olmak üzere tüm Samsunsporlu oyunculara girişmiş akabinde 6 ay ceza almıştır.

5. İsmail Güldüren
Yıllar önce akıllı-uslu iken Beşiktaş -Gençlerbirliği maçında Nouma´dan tükürük yedikten sonra hayatı değişmiş futbolcudur.O günden sonra ligin en sert oyuncusu ünvanını alacak müdaheleler yaptı.Onun için yeşil sahalar futbol oynama yeri değil; Kırkpınar gibi güreş yapma yeridir. "Bu benim oyun stilim " demesi de ayıbın itirafıdır.

6. Yusuf Altuntaş
6s nin unutulmayan ağabeylerindendi.Tanjuya attırdığı rekor gol; rambo lakabı ve yediği kırmızı kartlarla ünlüdür ancak içlerinden birisi en unutulmazdır. 1990-91 sezonunda İnönüde oynanan Fenerbahçe maçında kendisini marke eden ismail Kartal´a yapıştırdığı tokat hala akıllarda.

Müjdat Yetkiner
Onun ismini anmışken sinirlendiği anlarda kolyesini yiyen takım arkadaşı Nezihi Tosuncuk´u da anmak gerekir.Pek çok kavgada oyunculuk yapmıştır ancak bir kez Schumacher´le başrol oynamıştır. 1989-90 sezonundaki Ankaragücü maçında kendisine bağıran Toni´ye yumruk sallamış ve alman kalecinin gözünü morartmıştı.

8. Kemalettin Şentürk
Ceza sahası dışından vuruşlarıyla ünlüdür.Öyle ki Hayrettin´e ceza çizgisi üzerinden kafayla gol atmışlığı vardır. Gördüğü kartların çoğu hakeme itirazdandır. İşçi partisi üyesi olduğu için hakemlerin kendisini sevmediğini düşünürdü fakat saha içinde hak arama ipinin ucunu fazla kaçırırdı.

9. Pascal Nouma
Hırsı;rengi ve mücadeleci oyunuyla Bjk taraftarının gönlünü kazanmıştı. Çarşıya çarşı gibi cevap vermesi; Gençlerbirliği ve Leeds maçlarında rakip oyunculara attığı kafalarla listemizin tek yabancısı oldu. Fenerbahçe´ye attığı gol sonrası yaptığı harekette onun Türk futbolundaki sonu oldu.

10. Cafer Aydın
Yetenekleriyle Türk futbolunun en önemli yıldızlarından biri olabilecekken bunu tepmiş oyuncuydu. 2006 da futbola veda etti. Spektaküler bir oyuncuydu ancak kendini izlettirmek yerine hırçınlığıyla gündeme gelmek istedi. Kariyeri boyunca 12 takım değişirdi ve hepsinden vukuatlarla ayrıldı.

11. Hasan Şaş
Kavga yapması için belli bir sebebe ihtiyaç duymayan futbolcu. Her maçta hakemle; olmadı rakiple; olmadı kendi takım arkadaşıyla didişmesi futbolumuzun olmazsa olmazı idi.




Liste yukarıdaki gibi. Ancak benim ekleyeceğim bazı isimler ve olmamasını düşündüğüm bazı isimler var. Öncelikle kaleci Hayrettin çok hırçın bir oyuncu değildi. Birazcık deliydi ama Galatasaray-Fenerbahçe TSYD kupası maçında tanju ile giriştiği güreş dışında çok fazla olayı olmadı. Onun yerine Antalyaspor'dan tanıdığımız kaleci Adnan'ı koymak daha uygun olurdu.Diğer katılmadığım isimler ise Kemallettin Şentürk ve Pascal Nouma. İkisi de çok iyi oyunculardı ama psikopat demek biraz ağır olur. Kemallettin biraz hırçındı. Haksızlıklara tahammül edemezdi. Nouma'da tahrik edilmedikçe psikopat denilmesi biraz zor olan bir oyuncuydu.

Ancak ben size izlediğim en psikopat oyuncuları yazabilirim.
Maalesef 1988 yılında bir trafik kazası sonucu kaybettiğimiz Samsunspor'lu Muzaffer psikopat futbolcuların en önde gelenlerinden biriydi. Ayağını kırdığı oyuncuların haddi hesabı yoktur herhalde. Kırmızı kartların zor çıktığı o dönemlerde bile en çok kırmızı kart gören oyunculardan biriydi.

İkinci vereceğim isim ise yine Samsunsporlu Vural. Benim izlediğim oyuncular içinde en psikopatıydı. Metin Diyadin'in ayağını kırışını hiç unutamıyorum. Bu kadar sertliğine rağmen hakemler nedense çok kırmızı kart vermezdi kendisine. Ayrıca kendisine küfür edildikçe motive olan bir yapısı vardı. En nefret ettiğim futbolcuların başında gelir.



Eski Fenerbahçeli ve Bursapsorlu nam-ı değer Deli Bahtiyar'da psikopat futbolcuların en başında geliyor. Tribünlere yaptığı haraketler, rakip futbolcularla yaptığı kavgalar ile Bahtiyar futboluyla değil her zaman psikopatlığıyla anılan futbolcuların başında geliyor.


Ve tabi George Hagi. Bu adam bu listede nasıl olmaz şaştım. Bir Fenerbahçe- Galatasaray maçında kendisiyle maç boyu dalaşan Johnson'un kaburgasını kasıtlı olarak kırışını hiç unutmam. Johnson yere düşmüştü ve Hagi kurtulabilecekken tüm gücüyle Johnson'un kaburgalarına basmıştı. Hagi bir maçta da hakem Oğuz Sarvan'ın ayaklarına basıp, elleriyle iterek 6 maç ceza almıştı. Ayrıca Hagi sonrası hakeme itiraz Galatasaray takımda bir taktik ve normal bir olay olarak kalacaktı.

Yabancı oyuncularda da İngiliz oyuncuların psikopatlıkları herhalde kimse ile yarışamaz. Vinny Jones korkutu yüzü ve rakiplerine vurduğu kasıtlı tekmelerle futbol tarihinin belki de en korkunç ve en psikopat oyuncularından biridir. Ayrıca Dennis Wise'ta O'nun kadar olmasa da bu statüye girecek bir oyuncu. İtalyan Paolo Di Canio'da psikopat futbolcuların başında yer alıyor. Gerçi onda melek bir yanda var. İngiltere liginde oynarken hakem dövmesiyle tanındı ama attıkları gayri nizami bir golü hakeme itiraf ederek bu psikopatlığını bir süre sonra unutturdu. Ancak Lazio'ya transferinin ardından verdiği faşist selamı O'nu Lazio taraftarının gönlünde efsane yaparken futbolseverlerin gönlünde ise hep kötü anılmasına neden oldu.

Bugünün en psikopat adayıysa Diego Lugano. Melek yüzlü bir psikopat görünümünde.



Rakiplerine kasıtlı haraketleri yok ancak sinirlendiğinde neler yapabileceğini geçen sene Galatasaray- Fenerbahçe maçında gördük. Önüne kim geldiyse dövmeye kalktı. Haksızlığa pek tahammül edemiyor ama bu özelliği o temiz yüzüyle bir tezat oluşturuyor.






Benim listem bu. Bu oyuncular her ne kadar psikopat diye nitelendirilse de taraftarları tarafından en sevilen oyuncu olduğu da gözönünde bulundurulacak.

Hiç yorum yok: