Follow @chemedya

12 Ağustos 2011 Cuma

MAHKEMENİN SONUCUNU BEKLEYİN


İTALYA şike skandalları ile futbolundaki çarpık ilişkileri ve cesur savcıları ile ülkemizdeki her skandalda örnek gösterilir. Ancak İtalyan araştırmacı ve şike konusunda uzman gazeteci Oliviero Beha bizim gibi düşünmüyor. İtalya’daki ilişkilerin çarpıklığından söz ederken, Türkiye’nin bazı konularda İtalya’nın da önünde yer aldığını vurguluyor. Şikenin neden yapıldığından İtalya’daki futbola bakış açısına kadar İtalyan gazeteciye sorular sordum ve tecrübelerini bize aktarmasını istedim.

TFF bu işe ciddi bakıyor


* Türkiye’deki şike olayında İtalya’dakinden farklı olarak ne yapıldı?

En azından Türkiye Futbol Federasyonu ligleri bir ay erteledi. Bu bile bu işe ne kadar ciddi baktıklarını gösteriyor. İtalya’da bırakın 1 ay ertelemeyi, lig sadece bir gün ertelendi ve hayat normal akışında devam etti.

Bu insanlar henüz masum

* Türkiye’deki skandal ile İtalya’daki skandal ile arasında ne gibi benzerlikler var?
Türkiye’de henüz şike soruşturması tamamlanmadı. Tutuklanan kulüp başkanı, yönetciler ve teknik direktörler var. Ancak bu insanlar henüz masum. Çünkü suçları ispatlanmadı. İtalya’da spor mahkemeleri var ve bu nedenle bu skandallar istenildiği şekilde tamamlanabiliyor. Türkiye’de bu olaya bakış açısı daha ciddi gibi geliyor.

* Ancak yine de şike sonrasında Türkiye’de herkes İtalya’yı örnek gösterdi...

İtalya’daki 2006 Calciopoli skandalında Juventus içindeki muhalefet ile İnter ve Milan kulüpleri Moggi’yi kurban seçtiler. Bu olayına ardından hem Juventus’ta gereğinden fazla güçlenmiş olan Moggi ekarte edildi hem de İnter ve Milan son 6 yılda tüm şampiyonlukları paylaştı. Juventus ise kendini henüz toparlayamadı. Moggi temiz biri miydi? Hayır. O da sistemin bir parçasıydı. Ancak 170 bin sayfalık telefon konuşma kaydının içinden sadece Moggi’ninkilerin seçilmesi düşündürücüydü. Aradan geçen yıllarda Inter ve Milan’ın da o olayda en az Juventus kadar suçlu olduğu ortaya çıktı.

İtalya’da erken alınan
karar sorun yarattı

* İtalya’da karar vermek için mahkeme süreci beklendi mi?
Hayır. Dava bitmeden çok daha önce Moggi’nin cezası belli oldu. Spordan uzaklaştırıldı. Şu an İtalya bunun sıkıntısını çekiyor. Çünkü Juventus kurban seçilmişti. (Röportaj yapıldığı sıralarda Juventus şampiyonluğunun geri verilmesi içim temyize gitti)

* Size göre Türkiye’de mahkeme süreci mi beklenmeli yoksa hızlı bir şekilde karar alınmalı mı?
İtalya’da gerçekleşen skandalda erken karar alınması büyük bir sorun yarattı. Türkiye’de Fenerbahçe başkanı ve yöneticileri tutuklu. Türkiye’deki deliller ne kadar somut bilemiyorum. Ancak bana sorarsanız mutlaka mahkeme sonucu beklenmeli.

İtalya’da kararın erken alınmasının ne gibi sıkıntıları oldu?
İtalya’da Milan ve İnter de en az Juventus kadar suçlulardı. Türkiye’de eğer böyle bir sorun yaşanması istenmiyorsa diğer kulüpler de araştırılmalı ve suçsuz olduklarına herkes inandırılmalı. Eğer gerçekten suçsuzlarsa Beşiktaş ve Galatasaray gibi kulüpler de İnter ve Milan’ın Juventus’a sağladığı üstünlük gibi Fenerbahçe’ye uzun yıllar üstünlük sağlayabilirler. Bana göre kesinlikle mahkemenin sonucunun beklenmesi gerekir. Çünkü insanlar kimin suçlu olduğunu bilmesi gerekir.







Oliviero Beha Kimdir?

İtalyan spor yazarı ve TV yorumcusu. Tutto Sport, Paese Sera, La Repubblica, Rinascita, Il Messaggero, Il Mattino ve L’Indipendente gibi İtalya’nın önde gelen gazetelerinde görev yaptı. Üniversitede Edebiyat ve Felsefe okumuş olmasının da etkisiyle İtalya’da spor ve toplum ilişkisine üzerine pek çok araştırmaya imza attı. 1980 yılında takip ettiği Totonero Skandalı’ndan sonra, 1982 yılında oynanan tartışmalı İtalya-Kamerun maçındaki şike söylentilerinin üzerine ilk giden gazeteciydi.
2006 yılında Calciopoli skandalının patlak vermesinin ardından Andrea Di Caro ile birlikte “Indagine sul Calcio” (Futbol Soruşturması) adlı kitabı kaleme aldı. Kitapta, 1982-2006 yılları arasındaki İtalya futbolu ve yaşanan skandallar ayrıntılarıyla anlatılmaktadır. 2011 yılında yine Di Caro ile kaleme aldıkları “Il Calcio alla Sbarra” (Futbol Parmaklıklar Ardında) adlı kitapta da İtalya’da futbolun yozlaşması, yolsuzluk ve şike ile birlikte bu olayların toplum ile olan çok yönlü ilişkisi analiz edilmektedir.

Hiç yorum yok: