Follow @chemedya

20 Mart 2010 Cumartesi

Bu pozisyona yapılan yorumların takipçisiyim

Yukarıdaki iki pozisyon için eve gelip karşılaştırma yapacaktım. Fenerbahce.org benden hızlı davranıp yapmış bile bu karşılaştırmayı...İlk devrede Kayserispor maçında yaşanan ilk pozisyonda hakem penaltı kararı vermişti. Ancak böyle penaltı olmaz nidalarımıza rağmen hakem yorumcularının hepsi "aaa olur mu penaltının ağababası demişlerdi." Bu pozisyonun çok benzeri bu akşam yaşandı...Penaltı ya da değil...Tartışmıyorum...Sadece yarın ilk yarıdaki pozisyona penaltı diyenlerin bu pozisyona ne diyeceklerinin takipçisi olacağım...Eğer Fenerbahçe'nin penaltısı verilmedi derlerse tutarlılar derim susarım...Eğer bu penaltı değil derlerse o zaman buradan sorarım şöyle: Arkadaş o köşe senin babanın çiftliği mi? Senin işin kulüp bayraktarlığı yapmak mı objektif bir biçimde insanları bilgilendirmek mi?

Hakem hakkındaki yorumuma gelince...Son zamanlarda gördüğüm en berbat hakemiydi...Fenerbahçe ile yıllardır kavgalı olan bir hakem neden Fenerbahçe'nin çok kritik bu maçına verilir? Mantığı nedir? Fenerbahçe'nin 2 penaltısını vermedi...Oyundan atılmayı hakeden Emre'yi atamadı..Saçmaladı durdu...Çünkü baskı altındaydı...MHK bu ülke futboluna ne yapmayı düşünüyor çok merak ediyorum...Bugün hem Gaziantepspor hem de Fenerbahçeliler çıldırdı...Bence artık MHK istifa etmeli...

17 yorum:

Kanzook dedi ki...

Geçen hafta Jo'nun düşürülmesiyle de aynı pozisyon..

Gördüğümde yanımdaki arkadaşlarıma da söyledim..

Kayseriye falan gitmeye gerek yok..Bence penaltı verilmeliydi..

Neyseki affettirdi kendisini Kuddusi maç boyunca..Verilmeyen eller..Sarı kartlar..Emre 7 maçtada kırmızıyı haketti ama bu maçtada veremedi..Maç boyunca o pozisyonun da etkisinde kaldı..

Kuddusi nin kapasitesi bu..Bilinçli yaptığına inanmıyorum..Baskıyı kaldıramadı..

Chemedya dedi ki...

ikinci devre Zurita'nın elle aldığı pozisyon da yüzde yüz penaltıydı. Tartışması bile yapılmaz...Hem yan hakem hem de orta hakem gördü ama ikisi de veremedi...

Burak dedi ki...

Valla Ahmet Bey maçları farklı gözlüklerle izliyoruz galiba. Çünkü bana göre seyirciden çok çekineerek maç yöneten ve "aman Fenerbahçe'nin başına bişey gelmesin" mantığında bir hakem vardı sahnede.uzatmaların tamamını Fenerbahçeli futbolcuların faulleri ağır ağır kullanmasıyla geçti ama bir uyarı bile yapmadı.Lugano'ya haklı olarak sarı kart gösterdikten 1 dakika sonra dengeyi sağlamak için Zurita'ya bir sarı kart gösterdi evlere şenlik.Mehmet Topuz'un eli, Emre'nin kırmızısı derken bu maçtan çoğu Fenerbahçe lehine bir ton hakem hatası çıkar.
Ayrıca ben Fenerbahçelilerin hakemler üzerinde yıllardır uyguladıkları bir baskı politikası olduğunu düşünüyorum. Metin Tokat Galatasaraylı dediler yıllarca kaymağını yediler,Ali Aydın Galatasaraylı dediler yıllarca kaymağını yediler,Fırat Aydınus'a Beşiktaşlı dediler bu sezona kadar işi iyi götürdüler. Kuddusi de yıllarca ne zaman bir Fenerbahçe maçına atansa hemen okul yıllıkları Galatasaraylı söylemleri ortaya dökülür. Amaç bellidir hakemi maç öncesi baskı altına almak.Mesela yarınki Trabzon-Galatasaray maçını yönetecek Yunus Yıldırım da Galatasarayla kavgalı ve hasta Fenerbahçeli ama bu pek gündeme gelmez.

Kanzook dedi ki...

KKasımpaşa maçında Murat Erdoğan'ın bir pozisyonu var Beşiktaş'lıların penaltı diye itiraz ettiği..

Ermanlar Ahmet Çakar'lar farklı pozisyon yorumları yüzünden topun ele değmesi sonucu oluşan avantajı anlayamadık bir türlü bunca yıldır..

Bana kalırsa ve dediğin gibi Zurita'nın pozisyonu avantaj sağlıyor..Orada da verse kimse birşey diyemezdi..

Böyle verilmeyen penaltılar o kadar çok ki sevgili Ahmet..

Avrupa maçlarında çizgi hakemi bile görmüyor bazen net elle olan pozisyonları..

Bazen diyorum biz mi yanlış yorumluyoruz bu el-avantaj olayını..?

Chemedya dedi ki...

Türkiye'de hakemlerin kafası karışık. Maalesef bu hakem hocası dediğimiz adamlar sadece şov yapmayı ve manüpüle etmeyi bildikleri için yıllardır Türk futbolunun üzerine kan doğruyorlar...Hakemlerin kafası allak bullak çünkü medyadan etkilenmeyen hiç bir canlı( insan) yoktur bu dünyada...Bu ülkede Amerikalarının yıllarca üzerinde çalıştıkları iletişim bilimi Ermanlara, Hıncallara kalmış durumda...İnsanları yanlış yönlendiriyorlar...Keşke bir Galatasaraylı da benim açtığım tarz bir blog açsa da ben de bu taraflı suçlamalarından kurtulsam...Benim derdim bu tarz insanları deşifre etmek...İnsanların farklı açılardan düşünmesini sağlamak.

Serap taş dedi ki...

Hala ne dediğimizi anlatamadık insanlara, Kayseri maçında Carlos un geçen hafta jo nun ve bu gece santos un pozisyonlarındaki fark ne, neden farklı karar veriyorsunuz. Fenerbahçe aleyhine hemen penaltı çalarken neden lehine olunca farklı karar veriyorsunuz. Deniz in verilmeyen golunden sonra ilahi adalet aynı pozisyondan üç kere oldu üçünüde gol verdi hakemler. Dürüst olmak insan olmanın birinci şartı. Geçen hafta jo nun pozisyonuna penaltı diyen arkadaşlar bu hafta santos un pozisyonu temiz diyorlar. galatasarayı kolluycaz diye Türk futboluna zarar veriyorlar. Ondan sonra benin den bilmemnerden hakem gidiyor dünya kupasına bizim hakemler evde izliyor. Bu galatasarayı adam etme sevdasına Türk futbolunun yüz yıl geri götürdüler farkında değiller. Ne lobi varmışki adamlarda gözümüzün önünde turbinden adam atıldı onuda münferit falan diye örttüler. Gerçi yüzyılın sahtekarlığı Cemal Nalda olayını sıfır hasarla atlatan bir takımın bir adamı turbinden attılar diye ceza alacağını düşünmek komik oluyor...

Unknown dedi ki...

Kuddusi; Münferit hatalalar yapmıştır

Unknown dedi ki...

Ahmet;
Medyamıza küçük bir araştırma konusu vereyim.
Hakemlerin kontrolü MHK da değil.
Yayıncı kuruluşta.
Pazartesi günü Bursa hakem hatasına kurban giderse şaşırmayın.
yarın ki maç da berabere biterse pazartesi Bursaya kesinlikle puan kaybettirmek için her türlü ayak oyunu başlar..
Yayıncı kuruluş ile organize bir şekilde çalışan spor mafyası çökertilmeden biz Kuddusileri tartışırız.Siyasetin tetikçileri olacakta sporun olmayacak mı?

Mitya dedi ki...

once belirteyim: fenerbahceliyim.

yazinin konusu fenerbahce maclarinda aleyhine ve lehine gelisen benzer olaylarda medyada ayni kisiler tarafindan farkli yorumlar yapilmasi, ki bu bence de ciddi bir sorun. zaten medya ne kadar elindeyse o kadar varsin bu ulkede, son senelerde de fenerbahce'nin bilincli olarak medyaya mesafe almasi ister istemez tum kurumlar uzerinde bir etki yaratiyor.

ancak yazinin sahibi anladigim kadariyla kayseri macinda fenerbahce aleyhine verilen penalti kararina zamaninda "penalti degil" demis birisi olarak bu aksam serdar kurtulus'un andre santos'a yaptigi harekete penalti diyorsa, o zaman genelde bu blogun alt temasi olarak islenen objektiflik hissiyati ister istemez havada kaliyor. medyada bu hareketlerin nasil islendigini bir yana birakip kendi olculerinizle pozisyonlari degerlendirebilmeniz gerekiyor, aksi takdirde yazinin ozune aykiri davranmis oluyorsunuz.

ote yandan bugun emre ile ivan de souza'nin arasinda gecen olayda emrenin kirmizi kart almasi gerektigini savunmak da yanlis. o pozisyonda emre'nin tepkisi sert degildi, ustune ustluk ilk darbe ivan de souza'dan geldigi icin (ki o tekme de pek masumane degildi) bu kadar abartilmasini anlamiyorum. nerdeyse her sert faulden sonra yere dusen oyuncu duserken rakibe sert bir karsilik verir, ama bu zaten fazla uzerine dusulen bir konu degildir. kaldi ki emrenin savurdugu tekmecik ivan'a dogru durust temas bile etmemistir. hele emre dirsek atti diyenlere dirsegin nasil atilacagini gormek icin abdulkader keita (kasimpasa, fenerbahce, besiktas) uclemesini oneriyorum.

bu demek degildir ki emre haftalardir kart almayi haketmedi - elbette sezon boyunca sahada cilginlar gibi oraya buraya satasmasina ragmen emre hakettiginden daha az cezalandirilmistir, ancak burda fenerbahce aleyhinde yapilan yorumlarda asil gozden kacan emre'nin turkiye liglerindeki ilk kirmizi kartini bu sene gormus olmasidir. emre'nin dogdugu kosullar dusunuldugunde bu elbette garip - ne de olsa kendisi fatih terim'in yetistirdigi en nadide "asker"lerden biridir, ve galatasaray'da oynadigi yillarda hic kirmizi kart gormeyerek centilmenlik abidesi olmustur. o zamanlar yuzyilin yildizi, hagi'nin veliahti olan emre fenerbahce'de oynarken elbette haysiyetsiz, fazla agresif, itici olarak gorulecektir, gosterilecektir. bu yalniz ve yalniz fenerbahce'ye karsi son on yilda surdurulen bombardimanin bir yansimasidir.

todor dedi ki...

ne kayserideki ne de bu geceki pozisyonun penaltı olmadığını düşünüyorum.

Nihat dedi ki...

ahmet bu yazıda yazdıklarınla bir önceki yazıdığın çelişmiyor mu emre konusunda??*

emre atılacak hıncal hedef gösterdi dedin , şimdi de burda atılması gereken emre'yi atamadı diyorsun. emre'yi atsaydı kuddusi ordan nasıl çıkardı???

gerçi o kadar kötü yönetti ki guiza'nın hakemi kurtarması fazlasıyla ironik oldu.

Burak dedi ki...

Ben şunu anlamakta zorluk çekiyorum. Fenerbahçeli arkadaşlar ciddi ciddi Emre Fenerbahçeli olduğu için onunla uğraşıldığını düşünüyorlar.Eğer böyle düşünen varsa ellerinin altında internet arşivi var, en kestirmeden girin Sabah'ın arşivine bakın 98-2000 arasında Erman ,Emre'yi kaç defa hem de nasıl ağır ifadelerle hedef göstermiş.Bu paranoyaklıktır olayı bu kadar basite indirgemeyin. Bu ülkede geçmişte Flipescular, Felipeler sırf tv görüntüleriyle, yorumcuların ve kamuoyunun baskısıyla 3'er maç cezalara çarptırıldılar.

Kanzook dedi ki...

Sevgili Mel,

Yıllar önce Ümit Karan'ın da gol attığı sanırım maçında deplasmanda 2-2 bittiği Barcelona maçımızda Küçük HAKAN a kırmızı kart verilmişti..

Şimdi Tekmecik diye indirgemişsiniz de olayı..:)

K.Hakan'ın pozisyonunda temas dahi yok..Yani yok bildiğin kimse kimseye değmiyor..

Bir aratın bulun bakalım..Avrupalı hangi mantaliteye KIRMIZI çıkartıyor..Harekete değil..Tekmeciklerinde önemi yok..

Mantaliteye verilir kırmızı kartlar..Kural kitaplarını iyi yorumlamak lazım..

Sonra Emre'ninki tekmecik olur..Olmasın öyle..

GÜRAY İŞDAŞ dedi ki...

Sevgili Ahmet;çoğu hakem yorumcusu(Serdar Tatlı,Metin Tokat)nasıl olmuşsa penaltı demişler.Ama eminim ki penaltı verilip de,Fenerbahçe o penaltı ile maçı kazansaydı,penaltı değildi diyeceklerdi.Bir nevi kendilerine oynuyorlar bugünkü yorumlarında.Bu pozisyon dışında buradan Fenerbahçe ve kendimle bağlantılı bir yorum paylaşmak istiyorum.Bu seneyi bir şekilde bitireceğiz.Ama önümüzdeki sezon başında,sağ ve sol kanat için oyuncu alınmazsa ve hala kadroda Selçuk ve Deniz duruyorsa,kombinemi yenlemeyeceğim.Resmen kendimi aldatılıyor hissediyorum.Çok sığ ve fanatik bir yaklaşım gibi görülebilir yazdığım ama gerçekten sıkıldım ben bu durumdan.Ancak şunu da belirteyim;ben selçuk ve Deniz'e kızmıyorum.Tepkim bunları burada tutanlara.sonuçta arkadaşların kapasitesi bu kadar.Onlar da o kadar oynuyorlar.Selamlar...

Mitya dedi ki...

enki - efenim dunyanin hic bir yerinde sirf mantaliteye gore kart verilmez - misal ben rakibin karsisinda rakibe tokat atmak hevesiyle elimi havaya kaldirsam, ancak atmasam, kendimi tutmayi becersem (bkz. mustafa sarp) kartla cezalandirilmam. ote yandan lutfen artik su avrupa'da olsa boyle oluyor muhabbetinden siyrilalim - avrupa futbolunu bu kadar yakindan takip ediyorsaniz herhalde farkina varmissinizdir, avrupali hakemlerin tutarsizlik konusunda turkiyedeki hakemlerden hic asagi kalir yani yok. her ornege "ama avrupa'da boyle olmustu" diye baslamak abesle istigal kanimca.

Adsız dedi ki...

Trabzon-Galatasaray maçında olan pozisyon düşen Burak, düşüren Sabri. Videosu burada. http://www.ligtv.com.tr/VideoHaber/?r=1&hid=69717
Herhalde ligin 2. yarısında kurallar değiştide bizim haberimiz yok..

Kanzook dedi ki...

Sevgili Mel..

Rakibe tekme atar ya da atmaya teşebbüs ederse
Rakibe çelme takar ya da takmaya teşebbüs ederse

foul verilir..Pozisyonun kastiliği veya değilliği de göz önüne alınarak kırmızı veya sarı kart ya da hiçbiri de verilemyebilir..

Avrupa'da ki hakemlerin Türkiye'dekilerden farksız olduğunu savunmak aslında abesle iştigal.

Gerekirse Avrupadan hakem getiririz (Aziz Yıldırım)

O harekette tekmecik değil..Kural kitabında yazdığı gibi ve pek çok Avrupa ülkesinde verildiği gibi KIRMIZI kartlık harekettir..

Sevgiler..