Follow @chemedya

5 Şubat 2010 Cuma

Adalet Evrenin Ruhudur (Ö. H.)


Kartal'da yapılan adalet sarayının önünde Dünya'nın en büyük adalet sarayı yazıyor. Çağlayan'da yapılan adalet sarayının önünde ise Avrupa'nın en büyük adalet sarayı yazıyor...Büyüklüğe çok meraklı bir milletiz. Atatürk'ü kaybettiğimizden beri bu ülkede boyutlar içerikten çok daha önemli hale gelmiş durumda.

Bu ülkede Dünya'nın en mükemmel adalet sistemi yok, hatta vasat bir adalet sistemi de yok. İşlemeyen, siyasallaşmaya müsait bir adalet sistemimiz var.

Peki bu ülkenin sporu, medyası, siyaseti, eğitimi farklı mı? Hayır. Vasata bile ulaşmakta zorlanıyoruz her alanda. Mesela adalet demişken, ülkemizdeki futbol ve basketbol federasyonlarının tahkim kurullarını ele alalım. Size göre dünyanın en büyük tahkim kurulu odalarını yapsak ne değişir? Orada görev yapan üyeler gerçekten de adalet dağıtabilir mi o zaman? Yoksa yine renklere göre mi haraket eder? Hiçbir şey değişmez, hiçbir şey ileri gitmez...Bizim yeni binalar, lüks binalara ihtiyacımız yok. Bizim gökdelenlere ihtiyacımız yok. Bizim kötü koşullarda bile olsa adalete inanan insanlara ihtiyacımız var.

Bilica, hakemin gözü önünde olan bir pozisyon nedeniyle 3 maçlık ceza aldığında bu ülkede, Fenerbahçelilerin bir kısmı dışında hiç kimse "ama bu kurallara aykırı" diyemedi. Çünkü bu ülkede adaleti isteyenler sadece mağdur olanlar. Montaigne'in veciz sözü gibi; "adaletin olmadığı yerde ahlaktan söz edilemez"...Bugün ülkemiz sporunda bir çok ahlaksızlıklar yaşanıyorsa kişilere ve kurumlara göre değişen adalet kavramlarından dolayı değil mi sizce de? Oysa bir gün, bugün bu adaletsizliklerden faydalananlara da adalet lazım olabilir. O dönem kimse çıkıp şikayet etmesin. Ya da bugün adaletin herkese eşit dağıtılması için mücadele etsin. Hele ki medya adaletsizliklere takımların rengine göre tepki vermesin. Çünkü adalet evrenin ruhudur demiş Ömer Hayyam...Bence adalet sporun da ruhu...

2 yorum:

todor dedi ki...

adalet binaların heybetiyle doğru orantılı olsaydı, en mükemmel yargıç ve savcılar, mimarlarla mühendislerden oluşurdu :).

Adsız dedi ki...

Webmaster cok tesekkurler...

Selamlar Ebru