Follow @chemedya

31 Ocak 2010 Pazar

Transfer Şart mı?


Futbol taraftarlığı garip bir yere doğru gidiyor. Mutsuzluklar üzerine kurulu bir futbola bakışımız söz konusu. Birileri bizim için mutluluğun çıtasını koyuyor. Biz de o çıtaya ulaşamayınca mutsuz oluyoruz. Oysa mutluluk başkalarının bize bahşettiği birşey olmamalı.

Yukarıdaki satırlarım Fenerbahçe taraftarının ruh hali üzerine. Transfer yapmadı diye kulüpleri mutsuzlar. Oysa transfer yapmak, rakibinle rekabete girmek bu konuda eğlenceli ancak realist açıdan bakınca gereksiz geliyor bana. Fenerbahçe sezon başında 9 milyon Euro'ya Mehmet Topuz'u aldı. 4 milyon Euro'ya Özer'i aldı. Bu iki oyuncu Türk futbolunun son dönemlerde en parlak iki oyuncusu. Transfer döneminde alınacak bir kanat oyuncusu bu iki oyuncudan bir tanesini yedek kulübesine gönderecekti. Oysa ligin ilk yarısı boyunca toplam 150 dk bile oynamamış bir Uğur kenarda bekliyor zaten. Uğur Boral bugün Sivasspor önünde şans bulduysa ve 2 gol attıysa eğer bu yapılmayan transferden dolayı. Yani transferin yapılmaması negatif şeylere neden olmuyor. Bazen böyle pozitif şeylere de neden olabiliyor.

Ligin bitmesine 15 hafta var. Gelecek oyuncunun hazır olup olmadığı bir muamma olacak. Takıma uyumu, adaptasyonu derken 4-5 hafta geçecek. Geriye kalacak 10 hafta. Eğer bu 10 haftada eğer ki takıma uyum sağlamışsa belki faydalı olabilecek o oyuncu. Uyum sağlamamışsa olmayacak. Fenerbahçe transfer konusunda riske girmemeyi seçti. Bence doğru olanı yaptı. Quaresma'nın peşinde koştular uzun zaman. Quaresma transferi olsaydı eğer buna kimse birşey diyemezdi. Dünya çapında bir oyuncu. Bu transfer muhtemelen önümüzdeki 24 saat içinde gerçekleşmeyecek. Ancak Quaresma dışında ismi geçen isimler bana göre zaten Fenerbahçe'ye fayda sağlayacak isimler değildi.

Fenerbahçe taraftarı transfer olmadığı için mutsuz olmamalı. Medyanın yazdığı isimlerle beklentileri her ne kadar yükselmiş olsa da yıldızlardan oluşan bir sirk takımı olmaktansa iyi bir takım olmasını yeğlemeliler Fenerbahçe'nin. Çünkü Daum gerçekten de çok iyi bir teknik adam ve Fenerbahçe'yi çok iyi bir form duruma getirmiş durumda. Umarım bu sezon sadece futbolu konuşuruz. Sadece iyi futbolun konuşulduğu bir lig olur. Kimse haksızlığa uğradığını düşünmez...Dışarıdan manüpülasyon çabaları olmaz.

9 yorum:

todor dedi ki...

bugünkü maça bakarak söylemiyorum, bence fenerbahçenin ara transferde, transfer yapmasına gerek yok. takımın tek ihtiyacı olan ciddiyetti ve kazım gönderilince mesaj diğerleri tarafından alındı. sırf galatasaray transfer yapıyor diye biz yapmıyoruz diye sitem eden,üzülen, yönetimine tavır alan taraftar profilini de anlamıyorum. adamların ihtiyacı var, sakatlıktan forveti kalmamış, gider alır,sana ne oluyorki? hele hele devre arası transfer edilen maldonadoları,josicoları düşününce verilmiş sadakamız varmış diyorum :)).
uzun lafın kısası takım inanırsa, bu kadro süperlige yeter.

Nihat dedi ki...

yahu anlamıyorum. queresma iyi transfer öyle mi? kimse bir şey diyemez öyle mi? yahu queresma son iki sezonda kaç maça çıkmış? galatasaray jo ile dos santos'u getirince "ikinci ligden aldılar , eski gücünde değiller" fener queresma'nın peşinden koşunca kimse bir şey diyemez. güldürmeyin rica edicem.

bu arada galatasaray'a da çaktırmadan sirk takımı demişsiniz. helal olsun. ama yöle bir hava vermişsin ki o cümleyi yazarken savunma olarak " ben isim vermedim yarsı olan gocunur " diyeceksin.

madem daum bu kadar süper antrenördü niye bir kaç sezon önce adamı tekme tokat gönderdiniz? kendinizi avutmayın fenerbahçe başkanı, başkan yardımcısı çıktı dünya çapında transfer yapcağız dedi yapamdı. sağa sola çamur atmayın bari.

Chemedya dedi ki...

Sevgili Nihat şimdi Quaresma'yı mı savunacağım? Geçen sezon 23.4 m Euro'ya İnter'e transfer olmuş bir oyuncu. Kariyerinde Chelsea, Barcelona,Porto, İnter olan bir oyuncu kötü değildir herhalde. Bu yazımı tam terse çevir. Ve Galatasaray üzerine yazdığımı düşün. Siz transfer yapmasaydınız da aynı duygularda olurdum. Transfer eğer gerçekten ihtiyaçsa yapılmalı. Ben Galatasaray yöneticisi olsam ön libero alırdım mesela. Bana göre ihtiyacı olan yer orası. Ama bana göresi değil Rijkaard'ın ne istediği önemli. Bizimkisi sadece fikir telakkisi. O nedenle tercihlere saygı duymak zorundayız.

Bolat dedi ki...

konusurken bilip de konusalim. daum birkac sezon evvel tekme tokat gönderilmemistir, kupayi ve sampiyonlugu kaybedisindeki garipliklere daha fazla dayanamayacagini düsünüp kendisi birakmistir...

bunu arkasindan defalarca söyledi kendisi...

efsane78 dedi ki...

bence transfere ihtiyaç vardır.bunu gs trasnfer yaptı diye demiyorum.gelen bilgiler guizanın en az 1.5 ay olmayacagı yönünde ameliyat olursa.
semih de bu takımın direk forveti değil bana göre.
bu takıma sol açık forvet tarzı biri alınmalı idi.
bir sözümde nihat özdemire.inşallah onun gibi yönetici tiplerinden bir an önce ülke olarak kurtuluruz.

Nihat dedi ki...

queresma hangisinde ilk 11 oynamış porto dışında. chelsea de interde ve barcelonada oynadığı maç sayısını bana söyler misin??

eğer dos santosla jo balonsa, queresma balonun tillahıdır ki kendisinin italyada aldığı bir de ödül vardır bu konuda.

kariyerinde barcelona ve tottenham olan oyuncuyu nasıl karışladığını biliyoruz ahmet ercanlar 3 post altta.

balotellinin oynadığı yerde queresma oynayamıyorsa biraz sorun vardır demek ki. daum kendim istifa ettim diyorsa yalan söylüyordur. buldurmayın şimdi gazete arşivlerini.

ben buradayim dedi ki...

Bizim için transfer önemli idi. Ama sağ tarafta önde oynayacak biri lazım. Colin Kazım gitti, Deivid maalesef hala sakat, Mehmet Topuz ise o bölgeyi (dün de gördük) bir türlü verimli kullanamıyor.
Quaresma iyi hoş da bize Obertan gibi biri lazım, daha doğrusu Obertan lazım. Genç, kondüsyonlu ve inanılmaz süratli. Tam aradığımız oyuncu. Adının Fenerbahçe ile anıldığını okuyunca nasıl sevindim anlatamam. Ama maalesef bu da balon çıktı. Neyse.

Sol tarafta oynayabilen bir sürü oyuncu var, niye sol açık alalım anlamadım efsane78?

Gelelim Nihat'a. Tamam Ahmet Ercanlar kendi fikrini söylemiş sen de beğenmemişsin. Olabilir. Bence de Quaresma ne kadar heyecanlandırıcı bir isim olsa da (en azından benim gibi Fenerbahçeliler için) gereksiz.

Ama olayı sidik yarışına çevirmeye ne gerek var anlamadım?

Devre arası bu kadar para verip bu oyuncuları kiralamak (transfer değil, sadece kiralandılar) ne kadar mantıklı belli. Şansa tutabilir, ama genellikle kendi takımlarında problemli oyuncular başka takımlarda park ediliyorlar. Yani rizikosu daha fazla.

Ama Adnan Polat zeki adam. Martta seçimler var diye bir kaç iyi isimle şişirdi kadroyu verdi paraları, ya tutarsa diyor. Rijkaard kendi eski talebelerini banko oynatınca kadrodaki diğer oyuncular ne düşünürler, nasıl reaksiyon gösterirler göreceğiz.

Peki ya tutmazsa? Ya Galatasaray ilk 3'e giremezse ve daha gelmeden planlanmış ve hatta harcanmış paralar kulüp kasasına girmezse? Adnan Polat'ın babası tüp satmıyor ki!

Bence Hıncal Uluç'ların, Osman Tanburacı'ların bu kadar gazına gelmemek lazım. Sonuçta güzel futbol seyredelim, iyi topçular gelsin, güzel mücadeleler hafızalarımızda kalsın. Yoksa bu adamların nefretleri, kinleri, saldırıları değil

Cengiz GÖRAL dedi ki...

Ne istediğini bilmeyen bir taraftar topluluğu olmaya adım adım yaklaşıyoruz.. Taraftar açısından gidişat hiç iyi değil...

Özer sezon başı hazırlık kampı yapmadığından takıma geç girdi, taraftar yeri göğü inletti Özer gibi geleceğin yeteneği bu takımda niye oynamaz diye.. Şimdi sola transfer yapılmıyor diye yine yeri göğü inletiyoruz yahu kimse şunu düşünmüyor.. Kulübede oturtacaksan neden yabancı alıyorsun. Yok eğer külübede oturtmayacaksan Özer' i nasıl oynatacaksın..

Özer'in bu takımda oynıyacağı 3 bölge var..
1. Alex'in bölgesi: Alex sakat ve cezalı değilse mümkün değil başkası onun yerine oynasın..

2. Sağ açık posizyonu: Mehmet Topuz bonservis kontejyanından orayı parselledi.. Futbol hayatının en kötü performansını sergilemesi rağmen hala 11 de.. Özer'in Topuz'u kesmesi de mümkün değil..

3. Sol açık, oynayacğı tek yer burası.. En fazla Uğur zorlar ki oda istikrarsızlık abidesi olduğu için Özer burda pek sorun yaşamaz..

Eğer bu takım yabancı sol açık alarsa DAum her zaman olduğu gibi yabancı hayranlıığından dolayı alıcak adamı performasına bakmaksızın banko oynatacaktır.

Bence transfer yapılmaması herkes için en hayırlısı..

Nihat dedi ki...

@borazan

benim demek istediğim galatasaray alınca balon, fenerbahçe alınca çok iyi oyuncu olmasın. dos santos balonsa (ki bence ilk yaptığı çıkışı devam ettirememiştir) queresma balon'un önde gidenidir. altın bidon ödülü bile var bu adamın.