Follow @chemedya

25 Ocak 2010 Pazartesi

Transferin yeni şampiyonu

1980 ve 90'lardan hatırladığım şey şuydu. Fenerbahçe her transferin şampiyonuydu. Lige başladıktan sonra ise transfer şampiyonlukları yerini istikrarlı 5.liklere bırakırdı. 1977 doğumluyum. Aziz Yıldırım'ın başkan olduğu döneme kadar sadece 2 Fenerbahçe şampiyonluğu hatırlıyorum. 1977'den 2000 yılına kadar 23 yılda 5 şampiyonluk yaşamış Fenerbahçe. Ben sadece 2 tanesini hatırlıyorum.

O dönemler Fenerbahçe lige kötü başlar, kötü götürür sonra bir Galatasaray maçı olurdu. Fenerbahçe maçı kazanır herşey tersine dönerdi. Uzun süre o galibiyet konuşulur ancak Fenerbahçe istikrarını bozmaz ligi yine 5. bitirirdi.

Aziz Yıldırım döneminde ise 4 şampiyonluk yaşadı Fenerbahçe. Yere daha sağlam basan bir kulüp oldu. Hatalar ve yanlış politikalar oldu ve olmaya da devam ediyor ancak eski Fenerbahçe yok artık. En azından kötü de olsa bir politikaya sahipler.

Bugünün transfer şampiyonu ise Galatasaray. Geçen sezon yapılan transferlerin ardından. Galatasaray'ın açık ara şampiyon olacağı söyleniyor ve rakipsiz olduğu vurgulanıyordu. Hatta Kadıköy'de oynanacak Fenerbahçe maçına kadar Galatasaray çok başarılı bir şekilde gelmişti ve o maçta büyük bir fark bekleniyordu Galatasaraylılar tarafından. Ancak beklenen olmadı ve 4-1'lik yenilginin ardından tepetaklak olan bir Galatasaray ortaya çıktı. Ligi 5. sırada bitirdiler.

Bu yılın başında da transfer şampiyonu yine Galatasaraydı. Keita, Elano, Leo Franco, Caner, Gökhan Zan, Mustafa Sarp gibi yıldızlar transfer edildi. Zaten elde Kewell, Arda, Baros gibi çok etkili oyuncular da vardı. Yerli Galakticos denilen Galatasaray lige yine bu hava ile girdi. Ancak 6 hafta süren bu fırtına sonrasında istikrarlı bir düşüşle son buldu.

Devre arasında da transferdeki Galatasaray fırtınası devam etti. Bu kez Lucas Neill ve Jo gibi önemli oyuncular transfer edildi. Dos Santos'da muhtemelen ayrılacak olan Kewell'ın yerine gelecek. Transferin yeni şampiyonu Galatasaray yani.

Ancak Türkiye Ligi'nde transferin şampiyonu ile ligin şampiyonu genelde aynı takım olmuyor. Bu nedenle medyanın estirdiği rüzgara pek fazla itibar edilmemesini tavsiye ederim. Sezon başında da bu blogda yazdığım gibi kadrosunu çok fazla hucum ağırlıklı oyuncu ile dolduran Galatasaray'ın gerçek sorunu orta sahasında ve savunmasında. Galatasaray Dos Santos'u da alırsa (Kewell'ın gideceği düşünülürse) Nonda, Baros, Jo, Keita, Elano, Arda, Caner ve hatta Aydın'ı da katarsak 3 kişilik mevkiye 8 alternatif sahibi olacak. Oysa orta alanda Mustafa Sarp, Mehmet Topal ve Ayhan üçlüsü savunmada ise Neill, Gökhan Zan, Servet, Hakan Balta, Sabri ve Uğur rotasyonuna sahip. Bu kadro Rijkaard'ın oynatmak istediği kontrol oyunu sistemine pek uygun bir format sayılmaz. Galatasaray 2. devreye transferin şampiyonu olarak başlayacak ancak ligin şampiyonu olamayacak gibime geliyor.

Fenerbahçe ise plansız bir halde görülüyor. Daum'un istediği yabancıları yönetim almıyor, yönetimin tespit ettiklerini Daum kabul etmiyor. Transfer sezonu bitmek üzere. Roberto Carlos aylar öncesinde gideceğini beyan etmesine rağmen plansızlık nedeniyle yerine oyuncu alınamadı. Fenerbahçe bu transfer dönemini sınıfta kalarak bitirdi. Bakalım transferin şampiyonu mu yoksa daha oturmuş kadroya sahip olan takım mı şampiyon olacak. Bizim için iyi bir deneyim olacak bu sezon. Ancak şunu biliyorum ki Galatasaray bu sezon şampiyon olamazsa Ünal Aysan'ın sahip olduğu tefecilik şirketine borçlarını ödemekte çok zorlanacak.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

hayret, ilk defa aynı fikirde olduğum bir yazınızı okudum. :)

yalnız gs'nin planlarını baros'un ve kewell'ın sakatlıkları feci şekilde bozdu. yoksa orta sahya kesinlikle transfer yapılacaktı. jo ve dos santos transferleri ise riskisz ve düşük maliyetli açık kapatma hamleleri. ara dönemde kimse leblebi gibi gol atan golcüsünü vermez.

fb de ise bence o kadar vahim bir tablo yok. pahalı da lsa gökhan'la forvet rotasyonunu güçlendirdiler.
şu an tek ihtiyaç iyi bir sağ kanat oyuncusu gözüküyor. avrupa'da zaten çok fazla alternatif yok, ben yine brezilya2lı bir isim olur diye tahmin ediyorum.

genel olrak da gs orta saha rotasyonunu güçlendirmezse-ki takviye yapılamyacağı belli oldu artık- fb daha dengeli kadrosuyla şampiyon olur. gerçi birçok gs2li için 2.llik de bu sene yeterli. sonuçta ŞL olmadan maddi oalrak rahat nefes olmak çok zor.

todor dedi ki...

bence fenerbahçe devre arasında brezilyalı getireceğine hiç transfer yapmasa daha iyi olur. paranı tut, seneye düzgün transfer yap. devre arasında adam gelecek, alışacak ha oynadı ha oynayacak diyene kadar lig bitecek.
nobre de tutan şans her zaman tutmuyor. maldonado ve josico gibi saçma sapan tansferleri hatırladıkça cidden bu kadro bu seneye yeterli diye düşünüyorum.

Cengiz GÖRAL dedi ki...

GS enterasan işler yapıyor gibi görünsede bir şeyin farkındalar.. TSL'de küçük rakipleri eziceksin... Bunuda ancak hücüm ederek yaparsın.. Tabii Derbilerde halleri ne olur o bilinmez ama bence hücüm hattı göz önünde bulundurulduğunu GS'nin şampiyonluk şansı %51...

Bu sene şampiyon olan takım muhtemelen diğer senelere ciddi ambargo kayacaktır. GS bununda farkında, niyemi 6S şampiyon olursa başta Aziz Yıldırım ve DAum olmak üzere Fenerbahçe'de çok ciddi bir yaprak dökümü yaşanır.. Uzun zamandır yönetimsel kaostan uzak kalan Fenerbahçe'nin toparlanması çok ciddi zaman alabilir. Beşiktaş'ın hali her daim ortada zaten.. Tersi durumda, Fenerbahçe şampiyon olduğunda bence GS'de yaşanacak deprem Fenerbahçe'ye nazaran daha büyük olucaktır.

Rijkaard Elano,Keita,Dos Santos,Jo,Baroş gibi ve en önemlisi galaksi yıldızımız Arda'ya rağmen şampiyon olamayan bir GS mayıs ayındaki kongrede çok şeye gebe olur..

Sonuç olarak bu transferlerin hepsi sene sonu şampiyonluğu ulaşmak için yapılıyor, avrupa falan hikaye..

Trasferlerin tutup tutmasası tabiki tartışılır ama, Rijkaard gibi egodan uzak ve ciddi marka bir hocanın bu oyunculardan en iyi şekilde yararlanacağına inanayorum.. (her nekadar aksini istesemde)