Follow @chemedya

7 Ocak 2010 Perşembe

IFFHS Gerçeği!

Bilgisine, futbol kültürüne çok inandığım arkadaşım Şükrü Arslan benim IFFHS takıntımı bildiğinden bir araştırma yapmış. IFFHS'nin sitesine girmiş ve puanlama sistemlerini çözmeye çalışmış. Çok zorlansa da başarmış. Bana bugün dosya olarak fikirlerini ve çıkardığı tabloyu gönderdi. Sizinle aşağıda paylaşacağım. Umarım bir daha IFFHS haberleri gazetelerin manşetinde yer almaz.

Yazıyı okumadan önce şunu söylemeliyim. IFFHS puanlamayı 1 yıllık dönemler içinde yapıyor. Yani bu ayki sıralama 31 Aralık 2008 ila 01 Ocak 2010 arasını kapsıyor.

Gelelim işin garipliğine. Galatasaray, Fenerbahçe'den fazla ön eleme oynadığı için Fenerbahçe'den fazla puan almış. Mesela bizim 3. ligde bile zor mücadele edebilecek olan Tobol, Talllinn,Netanya gibi takımlarla gruplarda oynadığı Panathinaikos takımları aynı kefeye konulmuş. Yani ön eleme ya da yarı final farketmiyor bu sitenin kıstasına göre.

Yani IFFHS'ye göre örneğin Fenerbahçe'nin hiç ön eleme oynamadığını varsayarsak 4 eleme oynayarak gruplara gelen Sheriff kendi liginde de başarılıysa gruptan da topladığı puanlarla sıralamada daha üstte olabilir.

Yine bu sıralama da entrasan biçimde Türkiye Süper Kupa maçını dikkate alınmamış. Yani Temmuz başında yapılan bir eleme maçı dikkate alınırken Ağustos ayında oynanan ve resmi bir maç olan Süper Kupa maçında aldığı puanlar eklenmemiş Fenerbahçe'nin.

Böyle keyfi puanlamaların olduğu bir sitede şampiyonlar liginde açık ara lider olan, 2009 Fransa şampiyonu, kendi liginde bu yıl da yine açık ara lider olan, geçen sene de Galatasaray'dan Avrupa'da 2 maç eksik oynamış olan Bordeaux'un 16. sırada Galatasaray'ın ise 10. sırada olmasının tek nedeni Galatasaray'ın Tobol gibi takımlarla oynadığı maçlar. Mantığa bakar mısınız? Marsilya bu yıl şampiyonlar liginde topladığı o kadar puana rağmen listede 46. sırada. Yine Rusya liginde son 2 senenin şampiyonu olan ve bu sene Şampiyonlar Liginde çok başarılı bir performans sergileyen Rubin Kazan listede 107. sırada.

İtalya'da bütün kupalara amborgo koyan ve şampiyonlar liginde de her zaman iyi bir performans gösteren İnter ise listede 10. sırada yer alan Galatasaray'ın arkasında yer alıyor.

Yani ey İnter, ey Bordeaux, ey Marsilya. Eğer IFFHS sıralamasında üst sıralara çıkmak istiyorsanız ne yapıp ne edip liginizde başarısız olup Avrupa kupalarına alt sıralardan katılın. Çok ön eleme oynayın. Bu garip siteye göre Fenerbahçe'de 22. sırada. Yani aynı saçmalık Fenerbahçe içinde geçerli. Çünkü Fenerbahçe'de 4 tane ön eleme maçı oynamış.

Birileri yıllardır Türk halkını kandırıyor. Bu sitede Galatasaray'ı 1. yapabilmek adına süper kupayı kazanan takıma fahiş puanlar bile verildiği iddia ediliyor.

Bir de dikkatinizi çekmem gereken bir nokta daha var. Bizim kaynaklardan edindiğimiz bilgilerle yaptığımız puanlamayla IFFHS'nin resmi sitesindeki puanlama maalesef ki uyuşmuyor. Bu noktada da çok ciddi bir tutarsızlık söz konusu. Bizim puanlamamız doğru demiyoruz. Birileri gelsin şu puanlama sizin sitemizde okuduğunuz gibi değil farklı bir şekilde yapılıyor denilirse bu blogda onu da yayınlayacağım.

Şimdi Şükrü'nün kaleminden devam ediyorum:

1. 4 seviyeden olusan bir zorluk derecelendirme sistemleri var. Bu sisteme göre her takım kendi ülkesinin seviye durumuna göre lig ve kupa maclarinda farkli katsayılara göre puan topluyorlar. Buna gore:

- 1. Seviye ulkelerinde lig maçları için her galibiyete 1 puan beraberlige ise 0,5 puan veriliyor.
- 2. Seviye ulkelerinde lig maçlar için her galibiyete 2 puan beraberlige ise 1 puan veriliyor.
- 3. Seviye ulkelerinde lig maçları için her galibiyete 3 puan beraberlige ise 1,5 puan veriliyor.
- 4. Seviye ulkelerinde lig maclari icin her galibiyete 4 puan beraberlige ise 2 puan veriliyor.

Ekteki dosyadaki takimlardan Türkiye ve Yunanistan takımları 3. seviye İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa takımları ise 4. seviye katsayılarına göre puan topluyorlar.


2. Aynı seviyelendirme mantigi yerel kupa maclari icinde gecerli. Kupa maclarinda sadece 8'li final, çeyrek final, yarı final ve final aşamalarina çıkan takımlar puan kazanabiliyor. Buna gore:

- 1. Seviye ulkelerinde kupa maclari icin her bir asama icin 2,5 puan veriliyor.
- 2. Seviye ulkelerinde kupa maclari icin her bir asama icin 5 puan veriliyor.
- 3. Seviye ulkelerinde kupa maclari icin her bir asama icin 8 puan veriliyor.
- 4. Seviye ulkelerinde kupa maclari icin her bir asama icin 12 puan veriliyor.

3. Şampiyonlar Liginde mucadele eden takimlara ülkesinin katsayı degerinden bagımsız olarak her bir galibiyet icin 14 ve beraberlik icin de 7 puan veriliyor.

4. Avrupa Liginde mücadele eden takımlara ülkesinin katsayı değerinden bagımsız olarak her bir galibiyet icin 12 ve beraberlik icin de 6 puan veriliyor.

5. Gerek Şampiyonlar ligi gerekse Avrupa liginde ön eleme maci oynayan takimlarda puan topluyorlar. Bu konuda herhangi bir açıklama yapılmadığı için her kupanin kendi puanlandirma sistemine gore ön eleme maçlarını da puanlandırdım.

SONUC:

- Oldukca gereksiz ve sacma bir puanlandirma sistemi olusturulmus. Ortaokul seviyesindeki bir çocuğun zeka seviyesine göre tasarlanan bu sisteme nasil olurda Uluslararasi, istatistik, tarih, federasyon gibi etiketler takarlar anlayamadim doğrusu.

- Kendi puanlandırma sistemlerine göre vermiş oldukları puanlarda tutarsızlıklar var. Bazı takimlarda 20 puana kadar sapma soz konusu. Fenerbahçe'nin puanı olması gerekenden 13,5 puan daha eksik olarak gosterilmis.

- Avrupa kupaları ön eleme maçlarını grup maçlarıyla ayni kefeye koyup puanlandirmaya dahil ederek buyuk bir manüpülasyon yapmışlar. Mesela Galatasaray topladigi 221,5 puanin 60 puanini Tobol gibi mahalle takımlarını yenerek toplamis! Topladiklari puanlarin % 27 sini bu şekilde toplamış gözüküyorlar.

- Bir yandan uyduruk ön eleme maçlarını en yuksek seviyeden puanlama sistemine dahil ederken diger taraftan Super Kupa maclarini dahil etmemisler.


KAYNAK:

www.mackolik.com
www.bahisci.com
www.ligtv.com.tr
www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/index.html



Not: Resimleri görmekte güçlük çekenler buradan daha net bir şekilde görebilirler. Yardımları için T(i)rajik ekibinden Altuğ'a teşekkür ederim.

6 yorum:

Unknown dedi ki...

selam ahmet bey!
yalniz bir bilgi hatasi yapmissiniz,
gecen sezon fransada marsilya degil, bordeaux sampiyon oldu,
saygilar
mehmet

Chemedya dedi ki...

Doğru:) Düzeltme için teşekkürler. Değiştiriyorum hemen o kısmı.

enis dedi ki...

devam camia ve müritleri devam..koyun sürüsü taraftarınızı kandırmaya devam..en büyük sizsiniz..adamlar 6 kupa almış medyası hala eksik yanını yazabiliyorken siz kendinizi bulutların üstünde görmeye devam..zaten bir de çanakçı medya var arkanızda daha kim tutabilir sizi..bu yıl avrupa'da 1.lik bekliyoruz..ne kadar ön eleme oynarsanız o kadar şansınız var ha gayret..

Sekhranikos dedi ki...

Bizim basın kadar bu kurumu takan başka bir basın varmıdır ahmet? Hayır uefanın gayet düzenli belirlediği torbaları belirlediği sıralaması varken ne halta bu sıralam onu çözemiyorum. UEFA nın ve FIFA nın kendi kriterleri mevcut ve bu kriterlerde genelde pek saçmalık bulunmuyor. Bunları geçip her seferinde bu kurumun listesi basılıyor onu çözemiyorum.

Chemedya dedi ki...

Özellikle Milliyet gazetesi çok ciddiye alıyor bu kurumu. Her ay mutlaka manşete taşıyor. Hürriyet Gazetesi ise genelde alay ediyor. Ciddiye almıyor. Ama bu kurumu referans olarak alıyor genel olarak medya.

mozlu dedi ki...

http://www.milliyet.com.tr/Spor/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&KategoriID=14&ArticleID=1183540&Date=08.01.2010&b=Galatasaray%20yine%20ilk%2010da

ahmet milliyet ve ozellıkle mehmet cifcinin yalan roportajları ile ilgili de bişeyler karalasana bi ara...