Follow @chemedya

12 Ocak 2010 Salı

Grande Mentira* (Yalanların En Büyüğü)


Mehmet Çiftçi, Milliyet Gazetesi'nin İspanya muhabiri. Yıllardan beri Fenerbahçe aleyhine yaptığı haberlerle sürekli olarak gündemde kalmayı başarmış bir isim. Geçtiğimiz günlerde Roberto Carlos bugün de Edu röportajları ile yeniden gündeme geldi. Ancak röportajın içeriğine baktığımız zaman gazeteciliğin temel kurallarına çok aykırı ve yanlış bilgilerle dolu olduğunu görüyoruz. Ancak iş bununla da bitmiyor. Fenerbahçe'nin bir iddiası var ki yenilir yutulur cinsten değil.

Fenerbahçe yaptığı açıklamada haberdeki bilgi eksikliklerine gönderme yaparken hafızamızdan henüz silinmemiş olan sözleşmeyi askıya alma teklifini de hatırlatıyor ve röportajda yazıldığı gibi Fenerbahçe'nin Edu'nun sözleşmesini durduk yere feshetmediğini anlatıyor. Tüm bu açıklamanın ardından şöyle bir olaya da değiniyor Fenerbahçe kulübü:

Söz konusu haberin sahibi Mehmet Çiftçi'nin, aynı zamanda futbolcu menajeri olduğunu ve çok defalar kulübümüze ortakları aracılığı ile futbolcular önerdiği ancak hiçbir önerisinin kulübümüzce dikkate alınmadığını da hatırlatmak isteriz.

İşte bu iddia araştırılması ve üzerine gidilmesi gerekli olan çok önemli bir husustur. Daha önce blogumda Gökmen Özdemir'i eleştirmiştim bu konuda. Gazetecilerin aynı zamanda futbolcu menajerliği yapmasının hiç etik olmadığını belirtmiştim. Ülkemizde Gökmen Özdemir'in yanı sıra basketbolcuların menajerliğini yapan basketbol spikeri hatta basketbolcu menajerliği yapan basketbol hakemi bile olduğunu duymuştuk ve biliyorduk. Bu kadar garip ilişkilerin ülkesinde bir gazetecinin futbolcu menajerliği yapması çok mu diyebilirsiniz. Ancak bana göre bu çok büyük bir skandaldır.

Eğer Mehmet Çiftçi gerçekten de Fenerbahçe ile bir ticari ilişki içine girmeye çalışmış ve bunda başarılı olamamışsa bu tarz haberler yapması etik midir? Namık Sevik'in ruhunun dolaştığı Milliyet Gazetesi böyle bir olaya nasıl izin verir?

Alex'in daha önce Mehmet Çiftçi'nin kendisi hakkında yaptığı bir haberdeki ifadeleri yalanlamak için kullandığı "grande mentira" yani yalanların en büyüğü ifadesi yazımın başlığı. Mehmet Çiftçi yıllardır devam ettiği etik dışı haberciliğe bakalım daha ne kadar devam edebilecek. Portekizce bilmeden Brezilya basınından alıntı yaptığı ve sürekli yalanlanan haberleri ile daha ne kadar gündemde kalacak?

Bir sözüm de Roberto Carlos'a. Roberto Carlos Fenerbahçe'ye geldiği dönem Mehmet Çiftçi sürekli olarak kendisini karalayacak tarzda haberlere imza atıyordu. Hatta bir haberde Roberto Carlos'un yardıma muhtaç çocuklar için oynadığı maçtan %20 komisyon aldığını söylüyordu. Kendisi hakkında alçaltıcı ve yalan haber yapan Mehmet Çiftçi ile röportaj yapıyorsa eğer Roberto Carlos'u da sorgulamamız gerek. Ki bu röportaja da çok inanasım gelmedi nedense. Adam Brezilya'ya gidip Roberto Carlos ile röportaj yapıyor ve birlikte resim dahi çektirmiyor.

Son olarak şunu da sorayım. Sahi Mehmet Çiftçi Portekizce bilmiyor. Edu ise İspanyolca bilmiyor. Acaba hangi dilde anlaştılar?

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Deniz Derinsu, Mehmet Çiftçi, Feridun Niğdelioğlu, Sadi Kemal Yaşar.. Bunlar Fenerbahçe'nin altını oymaya ant içmiş Tahir Kıran destekli adamlar..

Unknown dedi ki...

Ben Carlos'la cekilmis resimler gördüm sanki röportajin yaninda. Ama bu isin teferruati.

Gercekten M.Ciftci böyle islerle ugrasiyorsa ve bunun delilleri varsa gercekten akil almaz bir skandaldir ve Milliyet gazetesi buna göz yumuyorsa o da bu skandala ortak olmus olur.

Umarim Milliyet Spor'da temiz olarak gördügüm Ercan Güven, Cemal Ersen ve Köyün Delisi bu olayin üzerine giderler. Özellikle dayisinin adini tasiyan Namik Sevik ödülünü kazanan ve spor yazarligi mesleginin kirlenmesine genelde tepki gösteren Ercan Güven bunu ele almali.

Bolat dedi ki...

Benim anlamadigim nokta, NTVSpor gibi prestijli bir kanalin prestijli gazetecileri Demirkol ve Fuat Akdag nasil ciddiye alip bunlar üzerinden Fenerbahce'de büyük sorunlarin oldugunu anlatmaya calisiyorlar... Özellikle de Demirkol'un tavirlari...

Diego dedi ki...

haberlerin dogru oldugunu varsayarak futbolcular tarafından birseyler karalamıstık bugun. senin de diğer taraftan olaları kaleme alman gayet güzel olmus. eline saglik.

Adsız dedi ki...

Demirkol'un tavrı ona giren Emrekol'undan sonra böyle oldu. Çok eleştirdiği yalama basının bir parçası oldu.

Çiftçi mi? Bizim oralarda KG rahvan gitsin diye bir laf vardır :))))))

Unknown dedi ki...

Ahmet;
izin almadan yazını antuya taşıdım.
Antudaki Fenerbahçe taraftarıda bilgilensin dedim.
maruz görmen dileğiyle.

Chemedya dedi ki...

İzin ne demek Ahmet abi. İnsanlar bilgilensin diye yazıyorum zaten.İstediğiniz yere taşıyabilirsiniz.