Follow @chemedya

2 Ocak 2010 Cumartesi

Bilgi Sahibi Olmadan...


Vatan Gazetesinde Semih'in Fenerbahçe'nin sözleşmesindeki 1 yıllık opsiyonu kullanması nedeniyle ortaya çıkan krizle ilgili bir haber var. Haberde yorum yapanlardan biri de Mehmet Demirkol. Şöyle demiş Demirkol:
Bu problem evrensel ilkelere uymamaktan kaynaklanıyor. Opsiyonlu sözleşme hakkı Türkiye’nin dışında uluslararası arenada kabul gören bir durum değil. Şu durumda kulüp ve oyuncu Türk olduğu için F.Bahçe cephesi avantajlı gibi ama Semih yurt dışında bir takıma transfer olursa F.Bahçe onu elinde tutamayabilir. Ancak Mehmet Aurelio olayında olduğu gibi Semih kulübüne yüksek tazminata ödemek zorunda kalabilir.


Mehmet Demirkol böyle bir açıklama yapmışsa eğer 2 büyük yanılgıya imza atmış. 1.si Aurelio Fenerbahçe'ye tazminat ödemeye mahkum oldu ancak tahkim kurulu bunu kaldırdı. 2. yanılgı ise opsiyonlu sözleşmenin uluslararası arenada kabul görmemesi durumuyla ilgili. Aşağıda çeşitli örnekler vereceğim. Opsiyonlu sözleşmelerin uluslararası alanda da yerel ligimizde de sık sık kullanıldığını göreceksiniz.

-Ankaragücü Fransız teknik adam Roger Lemerre ile 1 yılı opsiyonlu 1.5 yıllık sözleşme imzaladı.
-Bülent Korkmaz Azerbaycan'ın Bakü takımıyla 1 yılı opsiyonlu 2 yıllık sözleşme imzaladı.
-Efes Pilsen İspanya Ligi sayı kralı Igor Rakocevic ile 1 yılı opsiyonlu 3 yıllık sözleşme imzaladı.
-Galatasaray, Bursaspor ile mukavelesi sona eren başarılı orta saha oyuncusu Mustafa Sarp ile 1 yılı opsiyonlu 3 yıllık sözleşme imzaladı.
-Oğuzhan Özyakup Arsenal ile porfesyonel sözleşmesi imzalama hakkı (3 yıl) Arsenal'da olmak üzere 2 yıllık sözleşme imzaladı.
-Utah Jazz ile 1 yıllık sözleşmesi bulunan Williams kulübüyle 1 yılı opsiyonlu 3 yıllık sözleşme imzaladı
- 17 Yaş Altı Genç Milli Futbol Takımı'nın oyuncularından Engin Bekdemir FC Porto ile 3 yıllık sözleşme imzaladı. Genç oyuncunun sözleşmesini Porto'nun 1 yıl uzatma opsiyonu bulunuyor.
-TAU Ceramica, Kalise Gran Canaria'dan Carl English ile 1 yıl + uzatma opsiyonlu sözleşme imzaladı
- Cristoph Daum'un Köln'den sözleşmesindeki opsiyon'u kullanmaması nedeniyle ayrılıp Fenerbahçe ile anlaşması.

Bunun gibi yüzlerce örnek çıkartabilirim. Görüldüğü gibi sadece Fenerbahçe yapmıyor. Dünyanın her yerinde yapılıyor. Opsiyonun konulma nedeni herhangi bir anlaşmazlıkta yapılan sözleşmedeki içeriğe göre kulübe ya da sporcuya bağları koparma hakkı vermek. Fenerbahçe, Semih ile yaptığı sözleşmede opsiyonu uzatma hakkını almış. Semih'ten memnun ki bu opsiyonu kullanarak sözleşmeyi uzatmış.

Sadece ülkemizde değil Avrupa'da ve Nba'de de Mehmet Demirkol'un dediğinin tersine opsiyonlu sözleşmeler yapılıyor. Yapılmaya da devam edilecek. Garip olan şey Mehmet Demirkol'un bundan haberdar olmaması. Daha önce Tahkim Kurulu'nun bu konuda Aurelio lehine verdiği karar da bir ilkti. Ve muhtemelen son olacak.

Mehmet Demirkol ve Türk spor medyası maalesef ki bilgisizlikten ve araştırma eksikliğinden kaynaklanan hatalar yapıyorlar. Halbuki bilgiye ulaşmak artık çok kolay. Gazeteciler çok ama çok çalışmalı, en azından sıradan bir insanın kolayca bulabileceği bilgileri doğru bir biçimde vermeli. Aksi takdirde Mehmet Demirkol gibi ters köşeye yatabilirler.

13 yorum:

ElvanDalton dedi ki...

Mehmet Demirkol hatalı olabilir ama burda sizin yazınız daha da hatalı.
NBA de opsiyon kuralları çok farklı işler. opsiyon sezonuna gelindiğinde oyuncu istediği takımla görüşme olanağına sahiptir. sizde 5 yıllık bir süre içersinde kademeli olarak yükselen ücreti 7 milyon $ oldu diyelim. sözleşme maddesine göre + 1 lik yılda ücret 8 milyon $ olacak diyelim. eğer bir takım çıkıp ben sana bu yıl için 11 milyon $ verecem derse oyuncu gidebilir. eğer + 1 opsiyonunu kullanmak istiyorsa takım diğer takımın önerdiği şartlarda kontrat imzalamak zorunda oyuncuyla yani 8 milyon $ değil 11 milyon $ ödemek zorunda.

Semih konusuna gelirsek bence bu durumlarda oyuncular haklı. oyuncuyla görüşmeden ücret belirlemeden sana %3 zam yaptım sözleşmeni uzattım dünyanın hiçbiryerinde geçerli değil. opsiyonlu sözleşme olsada tarafların üzerinde uzlaştığı bir sözleşme olması mantıken en doğrusudur.

Chemedya dedi ki...

@Elvan Dalton
Şu yazdıklarınızın hepsini biliyorum. Burada verdiğim örneklerin nedeni dünyanın her yerinde opsiyonlu sözleşmelerin olduğuydu. ABD'de var ama farklı demek benim tezimi çürütmez ki. Sizin gibi düşünmüyorum maalesef. Opsiyonlu sözleşmenin oyunculara ve kulüplere düşünme hakkı verdiğini düşünüyorum.

todor dedi ki...

açıkcası ben de semih olayında, kulübü haksız buluyorum. semih e haber verilmeden (semihin demesi) opsiyon uzatmak biraz zorbalık gibi geliyor. adam bunca senedir gıkını çıkarmadan gerek yedek gerekse ilk 11 de hizmet ediyor, oturulup konuşulup halledilebilir bir olaydı bence bu kontrat uzatma işi.
opsiyon avrupa da vardır yoktur orasını bilemem ama opsiyonlu sözleşme bazen zorlamaya dönüşüyor. zorla güzellik olmaz, gitmek isteyen gider bunu yönetimin artık anlaması lazım....

Adsız dedi ki...

fenerbahçe altayapıdan bir tane futbolcu yetiştirdi ona da davranış şekli ortada.

valla oğlum olsa fenerbahçe'nin altyapısına yollamam.

ben buradayim dedi ki...

valla milli piyangodan para çıksın sana bir uçak alırım...gibi bir yorum deminki de...kel alaka...

çocuğun olsun, oğlan olsun, sağlıklı olsun, kabiliyetli olsun, şansı olsun, futbolcu olsun, ve keşvedilsin, eh varsın barcelona için oynasın.

ben buradayim dedi ki...

Ayrıca Semih olayı henüz netlik kazanmış değil ki üzerinde yorum yapılabilsin! Şu anda her kafadan bir ses çıkıyor.

Bir taraf biz haber vermiştik diyor, öteki taraf yok ne haberi falan diyor, Semih ben çok kırıldım ama yapıyor, Aziz başkan kuduruyor, avukat para kazanıyor, menajer Semih için Avrupa hayalleri kuruyor Bayern Münih'in kaptanısın sen aslında koçum yapıyor, Aurelio 2. ligde oynuyor, biz de o aradaki burun kıvırtılan yüzde 5 ile bir sene koç gibi geçinirdik valla hayıflanmalarındayız...

Adsız dedi ki...

borazan mail adresini falan verirsen bundan sonra yorum yapmadan önce sana danışırım. laf olsun torba dolsunmuş...

oysa ki yorumun ilk bölümünü okusaydın fenerbahçe'nin alt yapıdan çıkardığı tek oyuncusuna vefasızca davrandığını anlatmaya çalışıyordum. zira fenerbahçe alt yapıdan oyuncu çıkarma konusunda çok zayıf kalıyor.

bundna sonra yorumlarda okudumuğu anladık mı sorusu da mı soralım yani???

Eren dedi ki...

Ahmet Abi selamlar, bayağadır yorum yapamıyorum ama takipteyim o konuda şüphen olmasın :)

Senin bu konudaki fikirlerini bilmek için girdim desem yeridir.

Bir evlat babasına böyle davranabilir mi ? Biz O'nu tribünlere ''Fenerbahçeli Semih'' diye çağırırken, yapılan haksızlıkları, forma adaletini dibine kadar savunurken bize yaptığı şey çok ama çok yanlış değil mi ?

Fenerbahçe'nin gözönünde olduğunu, karalanmak için fırsat beklendiğini Semih gibi bir adam bilmiyor mu ? Şimdi nasıl her şey eskisi gibi olacak ? vs vs..

Biliyorum bu tür şeyleri çok yazmıyorsun blogunda ama hemen haberi görmüşken dökülüverdim heheh

ben buradayim dedi ki...

Allah allah. Ya hangi ''adsız'' benden mail adresi istiyor onu bile bilmiyorum. O ''adsız'' şimdi bu ''adsız'' mı acaba? Yoksa bambaşka bir ''adsız'' mı?

Eğer aynı ''adsız'' ise (??) şöyle bir yoruma ''valla oğlum olsa fenerbahçe'nin altyapısına yollamam.'' ne denir?

Oğlun olsun sonra Barcelona'nın alt yapısında yetişsin gurur duyalım. Danışmaya filan gerek yok. Rahat ol lütfen ''adsız''.

Chemedya dedi ki...

Sevgili Eren,
Semih konusunda yorum yapmadım fazla. Ancak kişisel görüşümü soruyorsan eğer kulübü haklı buluyorum. Opsiyon uzatırken kulüp hakkını kullanmış. Semih'in itirazı varsa önce kulübe başvurmalı ardından sonuç alamazsa federasyona gitmeliydi. Hoş bir durum değil.

altug dedi ki...

anlamakta zorlaniyorum. semih sozlesmesinde opsiyon oldugunu bilmiyor muymus? kandirilmis mi? yooo...

fenerbahce demis ki, "bak semih 2 senelik sozlesme imzaliyoruz ancak memnun kalirsam 1 sene daha su su sartlarda uzatirim sozlesmeni..." Semih de imzaladigina gore kabul etmis.

sonuc olarak fenerbahce, semih'in de imzalamis oldugu sozlesmeden dogan hakkini kullanmis...

problem nedir?

playmaker dedi ki...

Hocam,Mehmet Demirkol bu işi sadece Fenerbahçe yapıyor demiyor ki... Opsiyon bu şekliyle sadece Türkiye'de kullanılıyor, bu şekli de UEFA kriterlerinde pek geçerli değil diyor.
Olayı ise bence iki taraftan bakabiliriz: İlk olarak bu opsiyon sözleşme ilk imzalanırken sözleşmedeydi... Dolayısıyla Fenerbahçe bunu uzatırken hakkını kullanmıştır. Semih'in itiraz hakkı yoktur. İkincil olarak ise, Semih'in açısından değerlendirildiğinde isyan etmekte haklıdır. Zira bu futbolcu gördüğü altın yedek muamelesini hak edecek performansın üstünde bir futbolcudur.

Cengiz GÖRAL dedi ki...

Fenerbahçe'nin ve Semih'in aynı oranda hatalı olduğu bir durum...

Külüp Semih'e davrandığı gibi örn. GÜiza'ya davranabilir miydi?..
Onun onayı olmadan sözleşemesini uzatabilirmiydi,böyle bir hukuksal hakkı olsa bile en azından Güiza'ya yada bir başka yabancı futbolcusuna aynı durumda muhakkak danışırdır..

Ayrıca nerde kaldı iletişim ve insani ilişkiler.. Çok mu zordur, takım kaptanının opsiyonun kullanırken, ona yada temsilcisine telefonla yada yüz yüze görüşerek haber vermek.. Deivid'in senelik ücretini 1,2 milyon dolardan, 2,5 milyon euroya çıkartırken tebligatmı gönderdiniz onada...


Semihe'e gelince, bu takımın kaptanlığını yapıyor, sportif açısdan haksızlığı uğrasa bile, bir şekilde yıllarca bu takımnı formasını giymiş herkesin gönlünde yeri farklı, 300 bin 500 bin euro için takımını şikayet ediyor...

Sonrada söz konusu para değil, ama çocuklarımın geleceğini düşünmek zorundayım gibi tuhaf bir açıklama yapıyor...

Bence her iki tarafta bu konuda çuvalladı...