Follow @chemedya

21 Aralık 2009 Pazartesi

Ligin İlk Yarısının Genel Değerlendirmesi


Bu hafta gazetelerde ligin ilk yarısının değerlendirmesini okuyacaksınız. Kontenjan kuralı gereği dengeler gözetilerek karmalar yapılacak. Gerçekten hakedenlere değer vermeyecekler. En iyi mi biz buradan bir değerlendirme yapalım ve beraber tartışalım. Aşağıya kendimce ilk yarının başarılılarını yazacağım. Umarım ortak paydalarda buluşuruz.

İlk yarının takımı :
Bursaspor: Bu sene ligimizde en zevkle takip ettiğim takım. Hem genç oyuncular hem de tecrübeli oyuncular çok iyi kaynaşmış. Tempolu bir futbol oynuyorlar. Seyircileri mükemmel. Tek sorunları golcü eksiklikleri. Eğer çok iyi bir golcü bulabilirlerse ikinci devre şampiyonluk adayı olabilirler. Ayrıca Antalyaspor ve Diyarbakırspor'da çok büyük maddi sıkıntılar yaşamalarına rağmen ilk devre boyunca beklenenin üzerinde başarı elde ettiler.

İlk Yarının Futbolcusu:
Ariza Makakula: FM oynayanların çok iyi tanıdığı bir oyuncuydu. Ancak futbol hayatı boyunca hiçbir zaman beklenen patlamayı yapamamış bir forvetti. Oysa Portekiz Milli Takımı'na yükselecek kadar kaliteli bir kumaşa sahipti. Kiralık olarak oynadığı Kayserispor'a cuk oturdu. Umarım sezon sonu bonservisi alınır ve kendisini birkaç yıl daha izleriz. İlk yarı boyunca 13 gol attı. 2 tane de kendi kalesine gol attı. Yani ilk yarı boyunca 15 kez tabelayı değiştirdi. Ancak geçmiş yıllarda gol yollarında büyük sıkıntı yaşayan Kayserispor O'nun attığı gollerle ligin ilk yarısını neredeyse lider bitirecekti.
İlk Yarının Teknik Adamı:
Ziya Doğan: Diyarbakırspor'un içinde bulunduğu zor koşullara rağmen çok iyi bir başlangıçla lige girdiler. Çok kısa zamanda Diyarbakırspor'u korkulan bir hale getirdiler. Sezon öncesi çalışmaları yapmamış olmalarına rağmen ilk yarı boyunca hemen hemen her oynadıkları rakibe kök söktürdüler. Hele ki Beşiktaş maçından önce paralarını alamadığı için idmana çıkmayan oyuncularını o maça motive edip İstanbul'dan puan almaları bana göre bir mucizeydi. Ziya Doğan tüm olumsuz koşullara rağmen Diyarbakırspor'u bana göre ilk yarının en entrasan takımı yapmayı başardı.
İlk Yarının Olayları:
Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 8'er galibiyet üst üste aldıktan sonra düşüşe geçmeleri, Kayserispor'un yaş ortalaması çok düşük bir takımla ligin üst sıralarında yer alması, Ankaraspor'un küme düşmesi, Mustafa Denizli'nin kehanetlerinin artık tutmaması, Kasımpaşa'nın Yılmaz Vural'ın gelişinden sonraki önlenemez yükselişi.

İlk Yarının En İyi 11'i:

1- İlker (Manisaspor) : Zaman zaman hatalar yapsa da ilk yarının en başarılı kalecisi diyebileceğimiz kadar bir performans sergiledi.
2- Serkan Balcı (Trabzonspor) : Bu sene sanki o tekniği çok zayıf olan Serkan gitmiş bambaşka bir Serkan gelmiş. Sezon boyunca birçok asist yaptı, gol attı ve takımının en çok koşan oyuncusu oldu. Bana göre ilk yarı boyunca Trabzonspor'un en iyi oyuncusuydu.
3- Roberto Carlos (Fenerbahçe): Ustaya veda etmek açısından bu sene için haketmese de bu listede olması gerek. Türkiye'ye geldiği için ve kendisini izleme şansını edindiğimiz için çok şanslıyız.
4- Ömer Erdoğan( Bursaspor) : Yaşı ilerledikçe daha da iyi oynuyor. Savunma oyuncuları için tecrübe çok önemli.Ömer Erdoğan'da gördüğümüz kadarıyla kendine iyi bakan çok başarılı bir sporcu. Bu sene 3 tane de gol atarak takımına hücumda da katkı sağladı.
5- Ferrari (Beşiktaş): Ülkemizdeki en iyi savunma oyuncularından biri. Taş gibi bir defans oyuncusu. Beşiktaş'ın bu seneki en başarılı transferi. Siyah beyazlıların bu sene istikrarını hiç bozmayan oyuncusuydu.
6- Emre Belözoğlu (Fenerbahçe): Oynadığı her maçta Fenerbahçe'yi bir gömlek üst seviyeye çıkardı. Sadece kendi iyi oynamadı. Tüm takımın iyi oynamasını sağladı. İyi oynamayanları tek tek uyardı. Takımı ateşledi. O oynamadığı zaman Fenerbahçe çok zorlandı.
7- Doğa Kaya (Eskişehirspor): İzlemekten en çok zevk aldığım oyunculardan biri. Hem savunmada hemde hücumda çok etkili bir oyuncu. Modern futbolculara verilebilecek en güzel örnek.
8- Harry Kewell (Galatasaray): Bu ülkeye gelmiş en büyük oyunculardan biri. Geçen sene 60. dakikadan sonra dili dışarı çıkıyordu. Bu sene 90 dakikayı tamamlayabiliyor ve 9 gol atarak takımının hem kurtarıcısı hem de en büyük yıldızı olabiliyor. Neden efsanevi bir oyuncu olduğunu bu sene gösterdi.
9-Ozan İpek (Bursaspor): Ligde hayranlıkla izlediğim oyunculardan biri. Volkan Şen ve Sercan transferin yıldızıyken neden O'nu kimse görmüyor çok merak ediyorum. Hem çok tempolu oynuyor hemde çok iyi bir tekniğe sahip. Takımı için sahada herşeyi yapıyor.
10- Moritz (Kasımpaşa): Alex mi yoksa Moritz mi diye çok düşündüm. Ancak bir röportajında Moritz, Alex'in büyük bir hayranı olduğunu söylemişti. Bence Kasımpaşa'yı bu sene attığı 7 golle çok iyi yerlere taşıyan Moritz'in bu listede olmasını vatandaşı Alex'te isterdi. Bence ilk yarının 10 numarası Brezilyalı Moritz. Türk olmayı düşünüyormuş. Umarım Türk olur ve milli takımımızda da oynar.
11- Ariza Makakula: Yukarıda onun için görüşlerimi yazmıştım. 13 gol attı ve takımının zirveye kadar ilerlemesini sağladı.





Not: Bilmiyorum atladığım bir olay ya da oyuncu var mı ama bu tamamen benim kişisel görüşüm sonucu oluşmuş bir liste. Gelen yorumlarla interaktif bir şekilde bu yorumlarımı güncelleyebiliriz sizin katkınızla. Belki unuttuğum, yeterince gözüme çarpmayan oyuncular, olaylar, teknik adamlar olabilir.

8 yorum:

mozlu dedi ki...

Doğa'yı benden başka kkimse görmüyor zannediyordum.Ondan listeye çok sevindim...Herkes yusuf'un attığı çalımdaki adam olarak biliyor ancak onda çok dha fazlası var...

http://sporingen.blogspot.com/

HoAmca dedi ki...

İlk yarının en goze carpan hocası Yılmaz Vural'dı kanımca. Ariza Makakulanın kendi kalesine iki golü de ayrıca kayda değer bir olaydı.

Diego dedi ki...

es-es doğa bana göre tam bir facia :)
senin kadar yakından takip ettiğimi soyleyemem acikcasi ama doğa nın belim gozumdeki yeri yedigi calimlar ve mudahale edemedigi toplar sonucunda es-es in yedigi gollerin sebebidir.

bunun yanında defans oyuncularına bilica yı da eklerdim kısa bir adaptasyon surecinden sonra fner taraftarının sevgilisi olan lugano u bile geride birakmıs durumda.

Chemedya dedi ki...

Bilica savunma anlamında iyi ama çok fazla riske giriyor gibime geliyor. Ama şunu söyleyebilirim. Sivaspor'da da Fenerbahçe'de de en önemli özelliği pozisyonları ön sezileriyle çok iyi karşılıyor.

PIERREMANU dedi ki...

Atladığınız bir şey var. Tabi ntvspor.net'e göre. ntvspor.net'teki ankette ilk yarıya damgasını vuran olaylar kısmında seçeneklerden birisi "Fenerbahçeli oyunculara ilişkin grup seks iddiası" idi. Ben oy vermek için girdiimde bu seçeneği görünce oy vermekten vazgeçtim açıkçası. ntvspor.net de kayışı kopardı mı ne? Ayrıca bir FB'li olarak Harry Kewell'ı çok sevdiğimi de belirteyim. Forması alınacak adamdır. Ama GS forması almam söz konusu bile olamayacağına göre Avustralya forması edinilebilir bir şekilde. Büyük bir saygım var kendisine. Ayrıca genel değil FB özelinde ilk yarının en iyileri Alex, Emre ve Bilica bana kalırsa. Son olarak Gökhan Gönül devre arasında sabah akşam orta çalışsın ve artık orta yapmayı öğrensin deli etmesin bizi.

Chemedya dedi ki...

Seks skandalı yapay gündemdi.Geçti gitti. Gökhan Gönül konusunda benim bir kaç gün önce yazdığım Ugurdinho yazısı noktasına geliyoruz işte. Gökhan Gönül Fenerbahçe'ye geldiği zamanlar bundan daha iyi ortaya yapıyordu. Savunma yönünde iyi ama artık hiç orta yapamıyor. Bana göre çalışmıyor. Gerçekten kendini geliştirmeye uğraşsa yaşı genç olduğu için bir üst seviyeye çıkabilir.

Adsız dedi ki...

İlk yarının olayları kısmında galatasaray yerine yanlışlıkla beşiktaş yazmışsınız.Uyarayım dedim ;)

Chemedya dedi ki...

Uyarınız için teşekkür ederim ama bahsettiğim Galatasaray değil Beşiktaştı. Galatasaray 6'da 6 yapmıştı. Sezon başında Fb sonra da BJK 8'de 8 yaptıktan sonra düşüşe geçtiler.