Follow @chemedya

7 Ağustos 2009 Cuma

Shaktar Avrupa'nın en büyüğü mü?

Geçen sene Uefa finaline gitme gafletine düştüm. Sahada futbolun "f"si bile yoktu. İki vasat takımın maçıydı. Biraz da iyi olan Shaktar kazandı ve Avrupa'nın en büyüğü oldu (mu?)
Shaktar UEFA şampiyonluk kupasını alırken ben sıkıntıdan maçtan çıkalı çok olmuştu. Bir yandan da düşünüyordum. Bizim kulüpler bu iki takımı da rahat yenerdi.


Galatasaray, UEFA finalini aldığında Avrupa'nın 1 numarasıyız diye çığlıklar atılmıştı. Oysa o kupaya Manchester United neredeyse 20 yıldır katılmıyor. Avrupa'nın en büyükleri hep Şampiyonlar liginde mücadele ediyor. İşte Avrupa'nın "en büyüğü" Shaktar Doneskt Uefa finalini kazanmasından daha 3 ay geçmeden şampiyonlar ligi ön elemesinde çok sıradan bir takıma yenilerek elendi ve yeni kurulan Avrupa liginin yolunu tuttu. Avrupa'nın en iyileri Şampiyonlar liginde yer alıyor ve Uefa kupasını pek kimse ciddiye almıyor sözünün gerçekliği de az çok ortaya çıkmış oldu. UEFA kupasının gelirleri az olduğu için büyük takımlar bu kupaya katılsalar bile kendi liglerindeki başarılarını daha önemli görüp UEFA kupasına yedek ağırlıklı kadrolarla devam ediyorlar. Örneğin geçen sene Galatasaray -Bordeaux maçında Fransız takımı en iyi oyuncusu olan Gourcuff'ı İstanbul'a getirmemiş ve kendi ligine saklamıştı.




Şu bir gerçek ki Shaktar Avrupa'nın en büyüğü olmadı UEFA kupasını kazandığı için. Hatta Avrupa'nın en iyi 8 takımından biri bile olamadı. Sadece Avrupa'da pek önemsenmeyen bir kupayı kazandı. Avrupa'nın en büyüğü olmak kolay değil.

Hiç yorum yok: