Follow @chemedya

26 Temmuz 2009 Pazar

Fenerbahçe Kongresi- Yayın İhalesi

Yazının başlığına bakarak ne alaka diyeceksiniz. Yayın ihalesi ve Fenerbahçe Kongresi.


Türkiye'de işler komplolar, komplo teorileri ve teorilerin komploları şeklinde sürüp gidiyor. Spor dünyasını altüst edecek bir süper savcı gelene kadar dabu rezillikler sürüp gidecek. Fenerbahçe kongresinin üzerinden daha 24 saat geçmeden muhalifler Kasım ayında olağanüstü kongre olacağını ilan etmişlerdi bile.

Bu muhaliflerin sözcüsü konumundaki Ali Şen'i incelersek eğer Fenerbahçe kongresi ile yayın ihalesi arasındaki ilişkiyi az çok çözebileceğiz. Ali Şen 1995 yılında işlerinin baş aşağı gittiği bir sırada Fenerbahçe'ye başkan oldu. Başkanlığı döneminde yaşanan bazı yolsuzluklar Aziz Yıldırım başkan olur olmaz dikkatini çekmiş ancak Fenerbahçe'nin menfaatleri düşünülürek susulmuştur. 2006 yılında yapılan kongre'de Aziz Yıldırım üstü kapalı olarak az da olsa bahsetmiştir.Mosheu ve Faruk'un o dönem için müthişbir ücret sayılabilecek 5 milyon dolara Fenerbahçe'ye transferi Sefa Sirmen, Vefa Küçük ve Ali Şen arasındaki kirli ilişkilerin bir uzantısı sonucu olmuştu. Bu şişirilmiş transferle Sefa Sirmen'in para akladığı iddiası bugün Fenerbahçe camiası içinde bilinse de pek dillendirilmemiş bir olay olarak unutulup gitmiş durumda. Bu para aklama operasyonunda Fenerbahçe yönetiminden kimlerin komisyon aldığı da bilinen ancak meşhuliyetini koruyan bir olay olarak göze çarpıyor.

Ali Şen bazı Rus silah firmaların Türkiye'deki temsilciliğini almış ve Fenerbahçe kartvizitini de kullanarak bu firmalardan çok yüklü miktarlarda komisyonlar almıştır. Aziz Yıldırım ise bu olaylarda Ali Şen'in rakibi olarak karşısında çıkmış ve menfaatler çakışmıştır. Bu dönemlerde Ali Şen Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ı sıkça eleştirmiş ve bu eleştiriler medyada manşetlere taşınmıştı. Daha sonra Ali Şen Aziz Yıldırımla bazı işlerde rekabetinden dolayı aralarının açıldığını itiraf etmişti. Röportajlarında Haluk Ulusoy'u Türk spor tarhinin en başarılı başkanı olarak gördüğünü söyleyen Ali Şen kişisel çatışmalarından dolayı Fenerbahçe'nin göreceği zararı pekte önemsememişti. Bakın Saffet Sancaklı bir röğortajında bu kavga ile ilgili ne demiş?

Silahta Aziz Yıldırım'la ortağız

İstanbulspor'un yeni sahibi Sancaklı, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile silah ticareti işinde ortak olduklarını açıkladı. Sancaklı, "Bu işte Rusya adına Türkiye'de tek yetkili biziz. Birkaç ihaleye girdik" dedi.

İstanbulspor'u TMSF'den 3 milyon 250 bin dolara alan eski milli futbolcu ve menajer Saffet Sancaklı, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'la yıllardır savunma sanayisinde iş yaptıklarını söyledi. Bu konuda ilk kez Yeni Aktüel'e konuşan Sancaklı, "Aziz Yıldırım ile yıllardır Rusya'daki savunma sanayi işinde ortağız. Daha önce tank ve helikopter gibi ihaleleri Ali Şen alıyordu. Biz girince işi bize verdiler. Bu işte Rusya adına tek yetkili biziz..." Bu konuda kendisine hiçbir zaman soru sorulmadığını belirten Sancaklı'nın, silah ticaretiyle ilgili sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle:

* Aziz Yıldırım'la ortak, Rusya'dan silah ticareti yaptığınız iddiası vardı? Yapıyorduk. Hâlâ yapıyoruz. Ailem yapıyor. Yıllardır Aziz Yıldırım'la savunma sanayi işinde ortağız. Bunun dedikodusu yapılıyor sürekli, ama bana soran olmadı ki. Birisi gelip sordu da ben 'yok' mu dedim? Ticaret yapıyoruz. Ben bir şey saklamıyorum ki. En son bir helikopter ihalesine girdik, 'bu adamlar nereden çıktı' deniyor. Kardeşim bu bizim aile işimiz ve yıllardır yapıyoruz. Zaten çok ihale de olmuyor; yılda bir tane ya oluyor ya da olmuyor. Büyük oluyor ama üç yıl kadar sürüyor.

TEK YETKİLİ BİZİZ

* Aziz Yıldırım'la yaptığınız iş tam olarak ne? Savunmasanayisi dediğiniz kapsama ne tür silah ihaleleri giriyor? Buraya hiç girmeyelim. Başka yerlere çekiyorlar. Ama Rusya'daki savunma sanayisiyle ilgili Türkiye'de tek yetkili biziz. Ya da bizim yol verdiğimiz kişiler girer.

* Hem Boşnak kökenli olmanız hem de tavırlarınızla sizi Ali Şen'e benzetiyorlar; hatta size ikinci Ali Şen deniyor. Ben hayatımda kimseye benzemek istemedim, istemiyorum. Herkesin kendine göre tarzı var, herkesin yolu açık olsun.

ALİ ŞEN YAPIYORDU

* Birleşik Fenerbahçeliler Derneği Başkanı Aziz Yılmaz, Aziz Yıldırım ile Ali Şen arasındaki kavganın temel sebebinin Rusya'daki silah pazarı olduğunu ve sizin de Aziz Yıldırım'ın şirketinde olduğunuzu söylemişti. Diyor bir şeyler. Bu olayın aslı şu: Daha önceki yıllarda yani bizim ailemiz bu işe girmeden önce Ali Başkan (Şen) yapmış Rusya'yla savunma sanayi işlerini.

* Helikopter, tank ve diğer silah alımlarını mı? Evet. Onlar işte. Özetle Rusya'da savunma sanayisiyle ilgili Türkiye yetkilisi oymuş. Biz girince işin içine bu işi bize verdiler. Aziz Yıldırım'la birlikte çalışmaya başladık. Birkaç ihaleye girdik. Ben Ali Şen'i Aziz Yıldırım'dan önce tanıyorum. O da bizim arkadaşımız, ağabeyimiz. İkisi de sıradan insan değil, bu ülkenin özel insanlarıdır.




Görüldüğü gibi kavganın nedeni Fenerbahçe'nin sportif başarıları değil silah işindeki menfaat çatışmasıymış. Ali Şen'in Aziz Yıldırım'ın yanağını sıkıp karizmasını yok etmeye çalışması ise Aziz Yıldırım'ı çok ama çok rahatsız etmişti. Bu olaydan sonra Adnan Şen'in arkadaşlarını arayarak baksana bizimki Aziz Yıldırım'ı nasılda bitirdi diyerek alaycı bir uslüp takınması bu olayın bir anda gelişen bir şey değil kasıtlı bir olay olduğunun göstergesi.


Şimdilerde yayın ihalesi gündeme geliyor yavaş yavaş. Ali Şen'in bu ihalede etkin olmak istediği kesin. Nasıl olmasın ki. İşin içinde yıllık 400 milyon dolar var. Bu işe bir yanından mutlaka girecektir. Alınacak komisyonlar ve dönecek dolaplar var. Bu nedenle Fenerbahçe en zorlu sezonlarından birini geçirecek. Aziz Yıldırım'ı bu ihale öncesinde göndermek için şer cephesinin medya kanadında bulunan Şansal Büyüka, Saadettin Saran ve O'nun dostu Tahir Kıran büyük çaba sarfedecekler. Bu nedenle Fenerbahçe sahada çok güçlü olmak zorunda. Çünkü Ulusoy gitmiş olsa da uzantıları hala Türk Futbolu'nun bir yerlerindeler. Ve yukarıda saydığım isimler Ulusoy ile gayet iyi sevişiyorlar.

Hiç yorum yok: